zondag 22 mei 2016

Israelische marine schiet op vissers uit Gaza, arresteert er tien en neemt vijf boten mee

De Israelische marine heeft zondag op zee bij al-Wahah bij de noordelijke Gaza-strook het vuur geopend op vissers. In een afzonderlijk incident, eveneens in het noorden van de Gaza-strook, werden bovendien tien vissers gearresteerd en vijf boten in beslag genomen.
Een woordvoerder van de Unie van Agrarische beroepsbeoefenaars gaf het persbureau Ma'an News de namen van de tien arrestanten. Een woordvoerder van het Israelische leger kwam niet verder dan de mededeling dat hij de rapporten zou nakijken. 
Israel maak er een gewoonte van regelmatig Palestijnse vissers aan te houden onder het inroepen van ''veiligheidsredenen''. In 2015 werden,volgens het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR), 71 vissers aangehouden en 40 boten opgebracht. In de loop van dit jaar werd al tenminste 139 keer het vuur op vissers geopend. Daarbij raakten 24 mensen gewond en werden 16 boten beschadigd, terwijl volgens het PCHR de vissers op geen enkel moment voor wie dan ook een bedreiging vormden maar gewoon aan het vissen waren.
De zaak wordt extra gecompliceerd door de Israelische restricties op de actieradius van de vissers. In april van dit jaar werd de zône waarin vissers van Israel mogen vissen in de zuidelijke Gaza-strook uitgebreid van zes naar negen zeemijlen, terwijl in het noorden de grens van zes zeemijlen aangehouden werd. In de Akkoorden van Oslo was ooit sprake van een zone van niet minder dan 20 zeemijlen. Maar Israel houdt zich wel vaker niet aan afspraken.

3 opmerkingen:

Henk zei

Eigenlijk ben ik tot het uiterste verontwaardigd over (vrijwel) elk bericht dat ik op Uw blog lees maar om die verontwaardiging elke keer uit te spreken wordt vervelend. Wees er echter gerust op dat ik Uw blog hogelijk waardeer en zeer veel respect heb voor Uw niet aflatende betrokkenheid bij deze -door de laffe Nederlandse regering- onderbelichte of beter gezegd, genegeerde zaken. Het is ongelooflijk dat dit onrecht anno 2016 nog voortduurt...

ronald van den Bergh zei

Is Hwnk getrouwd met Ingrid ?

Abu Pessoptimist zei

ronald van den Bergh,
Bent u ronald van den Bergh?

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...