zaterdag 7 mei 2016

Israel valt Gaza zaterdag opnieuw aan; Haniyeh: Wij roepen niet op tot oorlog

 Ismael Haniyeh verzekert vanaf het spreekgestoelte in een moskee dat Hamas niet uit is op oorlog. (Foto Ma'an)

Israel heeft zaterdagmorgen voor de vierde achtereenvolgende dag luchtaanvallen uitgevoerd in de Gaza-strook. Volgens een verklaring van het Israelische leger gebeurde dat in antwoord op een projectiel dat naar Zuid-Israel was afgeschoten.Volgens de Israelische legerwoordvoerder Peter Lerner hield Israel Hamas verantwoordelijk voor het afschieten van het projectiel en werd ''terroristische infrastructuur'' van Hamas aangevallen. Getuigen zeiden echter dat Israel open terrein ten oosten van Khan Yunis bestookte. Niemand raakte gewond. Hamas heeft geen verantwoordelijkheid voor het afschieten opgeëist.

Israel begon zijn serie luchtaanvallen afgelopen woensdag, nadat eerder over en weer beschietingen hadden plaatsgevonden. Donderdag werd bij de luchtaanvallen een Palestijnse vrouw van 54 gedood en een andere gewond. Eerder die dag raakten in de wijk Zaytoun van Gaza-stad de 65-jarige Hassan Hassanein en drie kinderen uit zijn familie gewond.
Ismail Haniyeh, de plaatsvervangend leider van Hamas, hield vrijdag een toespraak in de Abu Salim moskee in Deir Balah (Midden-Gaza), waarin hij zei dat de beweging geen oorlog wil, maar evenmin bereid is invallen van Israel in de Strook te tolereren. Ook zal Hamas niet accepteren dat Israel een buffer zone creëert en in stand houdt.
Haniyeh zei dat recente invallen van Israel in de grensstroken bij het zoeken naar tunnels de reden van de recente escalatie zijn. “We roepen niet op tot een nieuwe oorlog,'' aldus Haniyeh, ''maar we zullen deze invallen, of het opleggen van nieuwe beperkingen op ons volk in Gaza niet toelaten. We roepen op het beleg op te heffen. Dit historische onrecht voor twee miljoen mensen van ons volk heeft lang genoeg geduurd."
Er waren de afgelopen dagen ook verklaringen in dezelfde zin van de Islamitische Jihad en van de militaire arm van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina.
Haniyeh noemde de Israelische invallen in de “buffer zone” een zware inbreuk op het bestand dat in 2014, aan het eind van de Israelische inval via Egyptische bemiddeling werd bereikt. (In die akkoorden werd bufferzone van ruwweg 300 meter of meer die door Israel werd gehanteerd, teruggebracht tot 100 meter van het ''veiligheidshek, AbuP.). Haniyeh voegde eraan toe dat pogingen worden ondernomen om via Egypte, Qatar, VN-afgezant Nikolay Mladenov en Turkije om de Israelische agressie tot staan te brengen.
Haniyeh zei ook "te hopen dat verklaringen van de Palestijnse Autoriteit om de relaties met Israel te verminderen en de 'veiligheidscoördinatie' te stoppen, zullen worden uitgevoerd''. Dit was een een verwijzing naar een beslissing van de Uitvoerende Raad (bestuur) van de PLO van afgelopen woensdag waarin een uitspraak uit maart van de Centrale Raad van de PLO werd bekrachtigd. Het was ook een steek onder water aan het adres van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die in een interview in maart verklaarde dat de 'veiligheidscoördinatie' een belangrijke factor was in het tegengaan van het recente Palestijnse geweld en daarmee de eerdere uitspraak van de Centrale Raad  aan zijn laars lapte.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Sjonk Ritmeester/info@krantmeteenmening.nl/www.krantmeteenmening.nl

Eigenlijk heb ik alleen maar een vraag voor u, als het mag. Als het niet mag, is het ook goed. Ik stel hem toch maar alvast, en wel deze: U ben toch journalist? Of bent u alleen maar actievoerder?

Abu Pessoptimist zei

Sjonk Ritmeester,
Ik ben inderdaad journalist. En tegenwoordig ook Arabist. Geen actievoerder.

Anoniem zei

Beste Maarten Jan,

Wat beteeft Sjonk.
Ik ben eens op zijn website wezen kijken. Deze staat in het bovenstaande bericht. http://www.krantmeteenmening.nl/

Het eerste arikel dat ik tegenkom: "Antisemieten zijn best wel slim".
Sjonk ook lijkt me.

Anoniem zei

Excuus Maarten Jan, Ik had mijn naam niet onder de reactie gezet over de "slimheid" van Sjonk.

Herman

Anoniem zei

Sjonk Ritmeester, bent u journalist, wetenschapper of activist?
http://www.krantmeteenmening.nl/mening-van-de-week/antisemieten-zijn-best-wel-slim/
gr. Jose

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...