woensdag 11 mei 2016

Israel weigert verlenging reisdocument Omar Barghouti, ''vader van de BDS-beweging''

Israel heeft geweigerd het reisdocument te vernieuwen van Omar Barghouti, één van de oprichters van de BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) beweging, de beweging die een boycot van Israel bepleit. Tevens wordt bekeken of Barghouti, die in Qatar is geboren en is getrouwd met een Palestijnse van vóór 1948 (een Israelische Palestijnse), wel echt in Israel woont. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken ''zijn er aanwijzingen'' dat ''het centrum van zijn leven'' zich afspeelt op de bezette Westoever. Barghouti, die onder meer een doctorsthesis voorbereidt aan de universiteit van Tel Aviv en met zijn familie in Akka woont, bestrijdt dit. Maar volgens het ministerie besteedt hij het meeste tijd in bezet gebied en heeft hij daarom mogelijk geen recht op het inwonerschap van Israel.
De weigering Barghouti een reisdocument te geven, betekent dat hij het land niet uit kan en niet kan reizen.
Hij heeft als ''inwoner'' geen burgerrechten en dus ook geen paspoort. Het is de eerste keer sinds hij in 1994 in Israel kwam wonen, dat dit hem overkomt. Volgens Barghouti is de beslissing volledig politiek gemotiveerd en heeft het allemaal te maken met zijn activiteiten als promotor van BDS.
Ik, AbuP., sluit me hierbij aan. Barghouti reist inderdaad vooral de wereld rond om promotie te maken voor BDS. De beweging is succesvol, boekt vooral de laatste tijd veel winst op studentencampussen en in progressieve kringen en heeft ertoe geleid dat een aantal ondernemingen in Israel zich terugtrok van de Westoever, en bij andere dat er grote investeringen zijn teruggetrokken (bijvoorbeeld grote pensioenfondsen, waaronder meer het Nederlandse PGGM, trokken zich de afgelopen jaren terug uit uit een aantal banken en andere ondernemingen in Israel). Er is werkelijk geen andere reden te bedenken voor de manier waarop het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken Barghouti nu het reizen belet en zijn residentie-status kijkt.
Ook Sarah Leah Whitson, uitvoerend directeur van de afdeling Midden-oosten en Noord-Afrika van Human Rights Watch, zei desgevraagd tegen de Electronic Intifada dat “Israels weigering het reisdocument van Barghouti te vernieuwen een poging lijkt om hem te straffen voor het gebruik van zijn recht op het uitoefenen van vreedzame politieke actie door het Israelische arsenaal van bureaucratische controlemiddelen over Palestijnse levens te gebruiken''. Ze voegde eraan toe dat  ''Israel dit soort controlemaatregelen jammer genoeg vaker gebruikt om Palestijnen het reizen onmogelijk te maken, of om buitenlandse journalisten, activisten en mensenrechtenwaarnemers te verhinderen naar Israel of de bezette gebieden te reizen.''

5 opmerkingen:

wim van dijk zei

Vermoedelijk een gouden ouwe: hij wil de universiteit boycotten waar hij zijn doctorsthesis schrijft.
Bir Zeit is te minderwaardig voor hem.

Abu Pessoptimist zei

wim van dijk,
U vindt dat in Israel wonende Palestijnen niet bij een Israelische universiteit thuishoren? En dat als ze daar toch komen, niet het recht hebben om naar het buitenland te reizen en pleidooien te houden voor geweldloze politieke actie tegen een bezetting? Of begrijp ik u nu verkeerd?

Martijn zei

Terechte vragen, Abu. Daar ben ik ook erg benieuwd naar. En, meneer Van Dijk, als u toch aan het antwoorden bent: gesteld dat Barghouti inderdaad, zoals u het noemt, ‘de universiteit wil boycotten waar hij zijn doctorsthesis schrijft’ en ‘Bir Zeit minderwaardig vindt’, so what? Sinds wanneer is dat reden om een burger een reisdocument te weigeren?

wim van dijk zei

Ik denk eerder dat Omar Barghouti last heeft van egocentrisme.
Hij geniet een top opleiding welke hij zijn mede-Palestijnen wenst te ontzeggen opdat hij daardoor in een positie van overwicht ten hunner opzichte zal kunnen blijven.

Abu Pessoptimist zei

wim van dijk,
Ik denk dat het tegenovergestelde waar is. Omar Barghouti wil juist dat de Palestijnen van de Westoever en Gaza, of de Palestijnen waar ook ter wereld, net als hij in Tel Aviv kunnen studeren en niet alleen de Israeli's en Israelische Palestijnen. Om dat te bewerkstelligen pleit hij voor druk op Israel via BDS (kennelijk begijpt u niet goed wat BDS inhoudt, maar dat terzijde). En zo'n pleidooi is niet naar de zin van Israel, dus mag hij nu niet meer reizen.
Nu u weer.

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...