dinsdag 3 mei 2016

Israel sloopt huis verdachte in Nablus, totaal aantal sloopacties verviervoudigd in 2016

Het verwoeste huis van Zaid Amer in Nablus. (Foto Wafa).  
Het Israelische leger heeft woensdag voor het aanbreken van de dag in Nablus het appartement verwoest van Zaid Amer, op de vierde verdieping van een gebouw in de wijk Khallet al-Eman. Zoals meestal in vergelijkbare gevallen liep ook een aantal appartementen van buren in het gebouw schade op.
Het ging in dit geval om een sloop als ''straf''. Israel heeft Amer samen met vier anderen aangeklaagd wegens betrokkenheid bij het doden van twee Israelische kolonisten, begin oktober 2015 bij de nederzetting Itamar. De huizen van drie andere verdachten in deze zaak zijn al eerder  verwoest. 
Het slopen van huizen als strafmaatregel treft familieleden van daders en is daarom een collectieve strafmaatregel'' die in strijd is met het internationale recht. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International hebben de maatregel veroordeeld. De Israelische organisatie B'tselem voegt daaraan toe dat ook het ''afschrikwekkende effect'' van dit soort sloopacties nooit is aangetoond. 
Israel legt in het jaar 2016 overigens  een buitengewone activiteit aan de dag als het om slopen gaat, en dan hebben we het niet alleen over strafmaatregelen. De VN publiceerde vorige week donderdag cijfers waaruit blijkt dat Israel vergeleken met het jaar 2015 de sloopactiviteiten in 2016 verviervoudigd  heeft. Daarbij werden sinds 1 januari 808 Palestijnen dakloos gemaakt, een recordaantal. 
Volgens de VN heeft Israel sinds het  begin van het jaar zo'n 588 Palestijnse huizen en andere bouwsels vernield. De ruim 800 mensen die daarbij dakloos werden overtreffen nu al het totale aantal van heel 2015. De meeste sloopacties vonden plaats in de zogenoemde ''Area C'' van de Westoever, waar het merendeel van de nederzettingen ligt en waar Israel het volgens de Akkoorden van Oslo voor het zeggen heeft.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...