zaterdag 30 april 2016

Israel arresteert tussen 30 en 40 jongeren plus zeven ouderen bij al-Aqsa moskee

Israel heeft vrijdagmiddag tussen de 30 en 40 jongeren aangehouden toen ze het terrein van de al-Aqsa moskee in Jeruzalem verlieten. Eerder die dag werden ook al zeven oudere Palestijnen gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld wegens opruiing en het lidmaatschap van de ''Mourabitoun'', een organisatie die was opgericht om het terrein van de moskee te verdedigen tegen de bezoeken van groepen Joodse kolonisten. De Mourabitoun, en de Mourabitat, de vrouwelijke variant ervan, werden in september door Israel verboden. 
De jongeren werden aangehouden omdat ze verdacht werden van het gooien van stenen naar Israeli's, zo vertelde de advocaat Muhammad Mahmoud aan Ma’an. Eén en ander was het gevolg van (niet al te zware) botsingen die zich voordeden in de loop van het Joodse paasfeest (Pesach), dat vorige week vrijdagavond begon en vanavond, zaterdagavond, eindigt.
De woordvoerster van de Israelische politie, Luba al-Samri, zei dat Israel de Waqf (de islamitsiche instelling die de heilige plaatsen beheert) had gevraagd de gemoederen te laten bedaren en dat dit was gebeurd, zodat Israelische politie het terrein niet op hoefde te komen.
De laatste ronde van geweld (met messen en dergelijke) tussen Palestijnen en Israeli's begon in september, toen Isareli's rond het joodse nieuwjaar en Grote Verzoendag in grote aantallen het terrein van de al-Aqsa-moskee betraden. De laatste tijd was het rustig op het terrein, maar tijdens het joodse paasfeest namen de panningen weer toe, doordat weer meer Joden de ''Tempelberg'' zoals Israel de plaats noemt, betraden. Onder hen waren, zoals altijd, groepen die de twee moskeeën willen vernielen en vervangen door een nieuw te bouwen derde tempel. Israel verjoeg een aantal Joden die - wat verboden is - op de Tempelberg probeerden te bidden en hield een tweetal mannen aan die jonge geitjes bij zich hadden die zij wilden offeren.  

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...