zaterdag 16 april 2016

Egypte protesteerde weer

Op diverse plaatsen in Egypte is vrijdag geprotesteerd tegen het overdragen van twee eilandjes bij de Golf van Aqaba, Tiran en Sanafir, aan Saudi Arabië. Het waren de eerste min of meer massale protesten sinds het uitvaardigen van een wet die protesten verbiedt en straft met  gevangenisstraffen. Als zodanig was het een hoopvol teken dat de oppositie nog niet helemaal niet dood is, ondanks het aantreden in 2013 van het bewind van president Abdel Fattah al-Sisi en het herstel en - zelfs het aanmerkelijk verzwaren - van het vorige restrictieve bewind.
De eilandjes Tiran en Sanafir werden vorige week, tijdens een vijfdaags bezoek van de Saudische koning Salman aan Egypte, aan de Saudi's overgedragen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Egypte had Salmans vader, koning Abdel Aziz Ibn Saud, ze ooit tijdelijk aan Egypte overgedragen en werden ze nu weer teruggegeven. In Cairo geloofden weinig mensen dit verhaal. Er werd gezegd dat al-Sisi de eilandjes in feite gewoon had verkocht, nadat Saudi-Arabië miljarden aan Egypte had toegezegd.
Er werd gedemonstreerd in Cairo, Alexandrië en Mansoura in de Delta. Na een protest in  de wijk Mohandessin in Cairo, waaraan door zo'n 2.000 mensen werd deelgenomen maar die uiteen werd gedreven toen de opmarcheerden naar het Tahrir plein, kwamen zo'n 1.500 mensen bijeen bij het gebouw van het Journalistensyndicaat. Daarnaast, ze meldt Mada Masr, waren er ook grote demonstraties in de Talaat Harb- en  Champollion straten, beide niet ver van Tahrir. Leuzen die werden geroepen waren onder meer: ''Weg met het militaire bewind, ze verkochten ons land aan Saudi Arabië'' en ''Egypte is ons land en niet te koop''. Ook andere slogans werden gehoord en sommigen droegen borden met portretten van Mina Daniel, een kopt die werd gedood tijdens een demonstratie bij het gebouw van de radio en tv in 2011, en de Italiaan Giulio Regeni die onlangs dood werd teruggevonden in Cairo. Eén van de groeperingen die tot de demonstraties had opgeroepen was de 6 April beweging, die de demonstranten had gevraagd geen borden van politieke partijen of bewegingen mee te nemen, maar om deel te nemen ''om te tonen dat ''de Januari-revolutie (van 2011) nog steeds leeft''.
Andere demonstraties vonden plaats in Alexandrië (georganiseerd door de Socialistische Volksalliantie), en in Mansoura in de Delta. De orde troepen schoten - ondanks afspraken dat de demonstranten vrijuit konden vertrekken - de demo bij het Journalistensyndicaat uiteen met traangas en arresteerden 14 mensen. Elders werden nog eens zes mensen aangehouden, onder wie een advocaat van de mensenrechtenorganisatie ''Egyptisch Initiatief voor Persoonlijke Rechten'' (EIPR), Mohammed Hanafy. In Alexandrë en Mansoura werden eveneens arrestaties verricht. 
Op 25 april is een herhaling van de demonstraties te verwachten. Niet iedereen was overigens op de hand van de demonstranten. In Alexandrië was er ook een de demonstratie - die ongemoeid werd gelaten - van steun aan al-Sisi. De hastag ''We zijn allemaal één hand met Sisi'' was een tijdje lang trending op Twitter. En het ministerie van Binnenlandse Zaken stuurde voorafgaande aan de protesten een boodschap de wereld in waarin op iedereen een beroep werd gedaan zich aan de ''legitimiteit'' te houden en dat er berichten waren dat de Moslim Broederschap van plan was de oproep om te demonstreren wilde gebruiken om chaos te stichten. E(/div)

2 opmerkingen:

Elisabeth zei

Je bent terug!!! Had ik dat maar eerder gemerkt!

Abu Pessoptimist zei

Jij dus nu ook! Welkom.

Zes doden op Westoever, maar waarom geen aandacht voor de stemming in de Algemene Vergadering?

Drie dode Palestijnen op het dak van een huis in Qabatiyah Er zijn weer zes Palestijnen op de Westoever toegevoegd aan de lijst van shuhada&...