zondag 24 april 2016

Twaalfjarige Dima na ''slechts'' 75 dagen vervroegd uit Israelische gevangenis


Dima al-Wawi wordt na haar vrijlating bij het Jabara-checkpoint gezoend door haar moeder. (Foto Keren Manor/Activestills.org) 

Eén van Israels jongste gevangenen, de 12-jarige Dima al-Wawi, is zondag vervroegd vrijgelaten uit een Israelische gevangenis. Het meisje werd op 9 februari bij de ingang van de nederzetting Karnei Tzur bij Hebron gearresteerd met een mes. Dat werd haar zonder problemen afgenomen door een bewaker. Daarna werd ze via een ''plea bargain'' (schuldbekentenis ter vermindering van straf) door een militaire rechtbank tot vier maanden celstraf veroordeeld. Na verzoeken van haar ouders - en vooral druk van buiten -  werd ze zondag na ''slechts'' 75 dagen vervroegd vrijgelaten.
In Israel is de regel van kracht dat beneden de 14 jaar geen detentie wordt toegepast. Op  de Westoever is echter het militaire recht van kracht, dat voor ''nationalistische vergrijpen'' een benedengrens van 12 jaar hanteert.
 Israel heeft op dit moment nog vier andere 12-jarige gevangenen. Dima was het enige meisje. Vóór september 2015 waren er niet zulke jonge gevangenen.
Haar moeder, Umma Rashid, was alle 75 dagen van Dima's detentie woedend geweest. Ze zei: ''Misschien had ze een mes toen ze haar oppakten, maar ze is nog maar een kind. Wat zou ze met een mes hebben kunnen doen? In Israel behandelen ze hun kinderen niet zoals ze de onze behandelen.” Ook Dima zelf werd bij haar vrijlating door journalisten ondervraagd. Ze kwam slecht uit haar woorden en was niet op haar gemak, maar zei uiteindelijk dat ze niet bang was en dat ze hoopte dat alle Palestijnse gevangenen gauw worden vrijgelaten.


Dima zat overigens, zoals veel andere Palestijnse gevangenen, haar tijd uit in een gevangenis in Israel en niet in de bezette gebieden. Dat is in strijd met het internationale recht.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...