maandag 4 april 2016

Israel sloopt zeven Palestijnse huizen, waarvan drie als represaille

Het Israelische leger heeft maandagmorgen de huizen verwoest van drie Palestijnen die begin februari werden doodgeschoten bij een aanval bij de Damascus Poort in Jeruzalem, waarbij het Israelische lid van de grenspolitie, Hadar Cohen werd gedood en een ander lid van de grenspolitie gewond raakte. De drie, Ahmad Zakarnah, Ahamd Abu al-Rub, en Muhammad Kamil, kwamen uit het dorp Qabatiyah bij Jenin.
Ali Zakarnah, een plaatselijke PLO-functionaris vertelde Ma'an  dat vier bulldozers en een 60-tal Israelische jeeps, Qabatiyah vroeg in de ochtend binnenvielen en de huizen van de drie gedode mannen sloopten. Daarna braken heftige onlusten uit, waarbij vijf Palestijnen naar een ziekenhuis geëvacueerd moesten worden met verwondingen door scherpe munitie of met rubber overtrokken stalen kogels.

Het dorp Qabatiyah (20.000 inwoners) was al eerder gestraft voor de aanval met automatische wapens  door de drie. Zo werd het dorp drie dagen lang volledig van de buitenwereld afgesloten en werden van diverse dorpelingen de vergunningen om in Israel te werken ingetrokken. Dat zijn net als het slopen van huizen van familieleden, collectieve straffen die ongeoorloofd zijn onder de Geneefse Conventie.
Het waren niet de enige huizen die maandag werden gesloopt.  Israelische militairen en ambtenaren sloopten maandag nog vier andere huizen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem, al ging het daarbij niet om wraakacties jegens bedrijver van ''terroristische'' daden.
In Surif, een dorp ten noorden van  Hebron, ging het huis van 170 vierkante  meter van Azzam Mahmoud Gheimat, tegen de vlakte. Gheimat woonde erin met zijn broer en diens familie van zes personen. Hij vertelde Ma'an "geschokt" te zijn dat de bulldozers maandag bij zijn huis kwamen Hij en zijn broer mochten niets uit het huis meenemen en kregen geen tijd om de bezwaar te maken bij de Israelische autoriteiten. De officier die de leiding had vertelde hem dat de slooporder was uitgevaardigd op 28 oktober 2015. Gheimat zei daarvan nooit iets te hebben geweten.
In de gemeente Khirbet al-Marajim, ten westen van het dorp Duma in het district Nablus, sloopten de Israeli's de twee huizen van Jamal al-Tawil en Hisham al-Jabrawi. Ook daar vond de sloop plaats zonder voorafgaande waarschuwing.
In Oost-Jeruzalem sloopten de Israeli's een huis van 120 vierkante meter in de wijk Farouq van Jabal al ;ukabbir, dat toebehoorde aan Abd al-Basit Abu Rmeila. Abu Rmeila woonde er sinds vijf maanden met zijn familie van zes personen. Volgens Israel was het huis gebouwd zonder vergunning.
Volgens cijfers van de VN zijn er door een ware  golf van afbraak van huizen sinds het begin van het jaar 650 daklozen bij gekomen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem. Meer dan de helft van hen zijn kinderen.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...