maandag 18 april 2016

Moordenaar gewonde Palestijn in Hebron aangeklaagd wegens doodslag

Azaria
De Israelische soldaat Elor Azaria uit Ramle, 19 jaar oud volgens Haaretz (of 20 volgens YNet), is maandag in staat van beschuldiging gesteld wegens doodslag. Het is de tweede fase in de comedie, die is gevolgd nadat Azaria op 24 maart in Hebron de 21-jarige Palestijn Abdel-Fattah al-Sharif van vlakbij met één schot door zijn hoofd doodschoot, toen deze gewond op de grond lag na te zijn neergeschoten. Al Sharif had daarvoor, volgens een lezing van het Israelische leger, met een kameraad een Israelische soldaat aangevallen met een mes. 
Azaria was zeker niet de eerste die een dergelijke moord pleegde op een Palestijnse aanvaller of vermeende aanvaller. Maar hij had het ongeluk dat het voorval werd gefilmd en de video door de mensenrechtenorganisatie B'tselem werd verspreid. Met het gevolg dat Azaria, wiens identiteit maandag ook voor de Israelische pers werd vrijgegeven (nadat onder meer Richard Silverstein en dit blog die al langer geleden hadden onthuld), werd aangeklaagd.
Tijdens de verhoren heeft Azaria verklaard dat hij bang was dat al-Sharif, die nog bewoog, een bomgordel droeg. Maar de aanklager stelde dat hij vóórdat hij het vuur opende had gezegd: ''Deze terrorist verdient het te sterven.'' Dat werd door de vervolging opgevat als een teken dat sprake was van moord, later werd dat omgezet in het minder erge doodslag.
Het is lang geleden dat een Israelische militair voor doodslag werd aangeklaagd. Taysir al-Heib kreeg in 2003 acht jaar, nadat hij de activist Tim Hurndall dodelijk had verwond. Maar dat was 13 jaar geleden en bovendien was hij een Druze. In 2013 werd een soldaat voor doodslag aangeklaagd, nadat hij een Palestijnse arbeider van achteren dood had geschoten, die probeerde door een gat in ''het Hek'' bij de plaats Dura op de Westoever Israel binnen te gaan. Tijdens een zogenoemde ''plea bargain'' werd de aanklacht omgezet in ''dood door schuld''. Hij kreeg hij uiteindelijk zeven maanden.
 Azaria, die veel bijval heeft ontvangen op de ''sociale media'' en van politici (Netanyahu belde onder meer met zijn vader) -  en voor wie dinsdagavond een grote demonstratie wordt gehouden op het Rabin-plein in Tel Aviv - zal er ook wel genadig afkomen. Palestijnse levens zijn niet zo belangrijk  in Israel. 

1 opmerking:

Elisabeth zei

Het zal ook vast wel een rol hebben gespeeld dat Tim Hurndall geen Palestijn was.

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...