dinsdag 19 april 2016

Vier jaar voor lidmaatschap verboden partij en andere Israelische gevangenisverhalen

Tawil
Een Israelische militaire rechtbank heeft maandag de voormalige burgemeester van el-Bireh, Jamal al-Tawil, veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en het betalen van een boete van 20.000 shekel (4.000 euro). De 52-jarige al-Tawil is lid van Hamas. Hem werd het lidmaatschap van een verboden partij ten laste gelegd, het actief zijn in partijverband en het ageren tegen Israel in door hem gehouden toespraken tijdens vrijdagpreken.
Tawil heeft bij elkaar al 14 jaar in Israelische gevangenissen doorgebracht. In 1992 was hij één van de ruim 400 leden van Hamas en de Islamitische Jihad die op instigatie van Yitzhak Rabin in Zuid-Libanon werden gedropt en daar meer dan een jaar moesten blijven. Tawil zit - wat onwettig is - in de Meggido gevangenis in Israel. Zijn familie kan hem daar niet bezoeken.
Lina al-Jarboni
Lina Ahmed Salah al-Jarboni (41 inmiddels) begon maandag aan het 15e jaar van haar gevangenschap, de langste voor een Palestijnse vrouw tot nu toe. Zij is een Israelische uit Arraba, een dorp bij Akka/Akko. Op 18 april 2002 werd ze tot 17 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het bieden van onderdak aan leden van de Brigades van al-Quds, de militaire tak van de Islamitische Jihad.
Ze zit in de Hasharon-gevangenis. Dankzij de medische verwaarlozing van Palestijnse gevangenen deed zij daar een acute galblaas-infectie op die ertoe leidde dat haar galblaas operatief moest worden verwijderd. In een getuigenis voor de mensenrechtenorganisatie Addameer verklaarde ze eerder dit jaar dat vijf andere vrouwelijke gevangenen in haar gevangenis lijden aan kwalen als hoge bloeddruk, diabetes en zweren. Ze hebben speciale behandeling nodig die ze niet, of niet genoeg, krijgen.
Toevallig was het afgelopen zaterdag ook ''Gevangenendag'' voor de Palestijnen. Ter gelegenheid daarvan maakte het Comité voor Steun aan Palestijnse Journalisten in New York bekend dat Israel sinds begin oktober 2015 niet minder dan 43 journalisten heeft opgepakt in de Bezette Gebieden, van wie twee buitenlanders en de rest Palestijnen. Vier journalisten werd in februari en maart vrijgelaten, 20 - onder wie een vrouw en een student journalistiek - zitten nog vast, de rest heeft diverse vormen van huisarrest of bewegingsbeperking opgelegd gekregen. De arrestatiegolf van journalisten maakt deel uit van een algehele toegenomen repressie sinds de onlusten van september/oktober ronde de Aqsa-moskee en de golf van al of niet vermeende Palestijnse aanvallen met messen. Volgens de organisatie Addameer, die zich vooral ook met de rechten van gevangenen bezighoudt, is het aantal Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen in die tijd van iets minder dan 6.000 gestegen tot rond de 7.000, is het aantal gevangen vrouwen ongeveer verdriedubbeld van rond de 25 naar boven de 60 (in maart), en zitten er 400 kinderen vast. Ook is het aantal Administratieve gevangenen, gevangenen die zonder vorm van proces worden vastgehouden, bijna verdubbeld tot boven de 700. Het administratief vasthouden van gevangenen is een praktijk waarvan Israel meermalen heeft toegezegd dat zij de frequentie ervan tot het ''hoogstnodige'' zou verminderen.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...