maandag 18 april 2016

D66-congres dringt aan op opschorten associatieverdrag met Israel

Het partijcongres van D66 heeft zaterdag in Arnhem een resolutie aangenomen, die de fractieleden in de Tweede Kamer en het Europese Parlement oproept ‘zich in te zetten voor het standpunt dat de Europese Unie eisen aan Israël dient te stellen om de bouw van nederzettingen en mensenrechtenschendingen te stoppen’. De resolutie roept verder op het associatieverdrag tussen de EU en Israël op te schorten als Israël geen gehoor geeft aan de eisen.
In verschillende kringen wordt met verontwaardiging gereageerd op de motie, die door de jongerenafdeling van de partij – de Jonge Democraten – is ingediend. CIDI-voorzitter Ronnie Eisenmann noemde het ‘een misser’ en verwijt de partij een dubbele standaard. “De wereld staat in brand maar D66 neemt motie tegen Israël aan”, reageert hij op Twitter. Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie vindt het ‘schokkend’ dat D66 de band met Israël op het spel zet.
Ik, Abu-Pessoptimist, ben blij dat er tenminste één partij is in Nederland die nu een motie heeft aangenomen om artikel 2 van het Associatieverdrag serieus te nemen. Dat artikel gaat over het naleven van de mensenrechten en democratische principes en dat laat Israel al jaren na. Dat het een liberale partij is die het voortouw nam met deze beslissing zou linkse partijen moeten doen blozen.

4 opmerkingen:

Daphne zei

Abu, de voorwaarden om het Associatieverdrag met Israël op te schorten stonden al in 2010 genoemd in het verkiezingsprogramma van D66. Daarom is de motie op zich een beetje eigenaaridg, want het is staand beleid van de partij. En nog eigenaardiger is de stampij die erover gemaakt wordt, want het is dus al jaren staand beleid.

Abu Pessoptimist zei

Daphne,
De voorwaarden stonden ook al in artikel 2 van het verdrag zelf. Ik denk dat het geen kwaad kan als een congres zo'n motie aanneemt om de fractieleden van welke partij dan ook een beetje wakker te schudden.

Abu Karim zei

Beste Abu,
In het huidige tijdsgewricht is het een grote stap voorwaarts dat het
congres van D66 besloten heeft het Associatieakkoord van de EU met Israël
ter discussie te stellen. Maar mag ik er op wijzen dat D66 eerder in de
Kamer een motie heeft ingediend waarbij dit gebeurde. Dat deed zij samen
met het Kamerlid Koenders, thans minister van Buitenlandse Zaken. Bij mijn
herinnering gebeurde dat twee maal in 2002. Ik voeg in ieder geval een
maal bewijs toe, d.d. 25 september, zie verder. De motie werd afgewezen,
met als voorstanders PvdA, D66, GroenLinks en SP.
Er is dus niet zo veel veranderd in die bijna 15 jaar. Behalve dat D66 in
eigen kring kennelijk deze oude positie herwonnen heeft. Dat drukt de
Israël-lobby in D66 in het defensief en biedt nieuwe parlementaire kansen
voor de fractie van die partij. Natuurlijk is het een voorbeeld voor de
anderen. Kijken wat er van komt.

Abu Karim

Daphne zei

Een soortgelijke motie is eergisteren aangenomen tijdens het congres van GroenLinks. https://middenoostenwerkgroep.groenlinks.nl/nieuws/groenlinks-congres-neemt-motie-aan-over-associatieverdrag-eu-isra%C3%ABl

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...