dinsdag 26 april 2016

Egyptische ordetroepen arresteren erop los en voorkomen massademonstraties

Mars tegen de regering in Cairo, 25 april 2016. (Foto EPA) 

Ordetroepen zijn erin geslaagd maandag grote demonstraties te voorkomen in Groter Cairo, onder meer door op verzamelpunten de menigte uiteen te jagen en grote aantallen arrestaties te maken.
Activisten hadden gepland om door heel Egypte grote demonstraties te houden tegen het weggeven door president al-Sisi van de eilanden Tiran en Sanafir in de Rode Zee aan Saudi-Arabië, tijdens een bezoek dat de Saudische koning Salman begin april aan Egypte bracht. Maandag was uitgekozen omdat het de ''Bevrijdingsdag van de Sinai'' was en daardoor een vrije dag.
Een Egyptische groep advocaten die probeerde na te gaan hoeveel mensen waren opgepakt, noemde het getal van 239 arrestaties verspreid over Egypte. De groep, Vrijheid voor de Dapperen geheten, publiceerde een lijst met namen  op zijn Facebookpagina. Er werd aan toegevoegd dat sommigen weer zijn vrijgelaten, anderen worden vastgehouden en dat van sommigen onduidelijk is waar ze verblijven. Advocaten werden weggehouden van de politiebureaus in Cairo waar ze heen werden getransporteerd. 
Khaled el-Balshy, een functionaris van het Perssyndicaat, vertelde intussen aan de krant Ahram Online dat maandag ook 43 journalisten werden opgepakt, die daardoor geen verslag konden doen van de gebeurtenissen. De meesten van hen zijn intussen weer vrijgelaten. Volgens het Comité for the Protection of Journalists in de USA, dat scherp tegen de aanval op journalisten protesteerde, zouden er nu nog slechts twee journalisten vast worden gehouden. Dezelfde groep citeerde ook het Perssyndicaat in Cairo, dat een poging van ''veiligheidskrachtpatsers'' meldde om het syndicaat te bestormen, waarbij drie journalisten waren aangevallen.
Overigens waren in de dagen voorafgaand aan de geplande demonstraties ook al grote aantallen arrestaties verricht. Zeventien mensenrechtengroepen in Egypte lieten daartegen een protest horen. 
"De politie heeft de afgelopen vier dagen tenminste 100 mensen gearresteerd in acht provincies, waaronder in Cairo en Alexandrië. Het lijkt te gaan om een intimidatiepoging teneinde demonstraties van 25 april te verhinderen,'' aldus de groepen in een communiqué voor de pers. 'Het aantal zal vermoedelijk in de komende uren nog toenemen.''
Onder de groepen waren het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten, het Cairo Instituut voor de Mensenrechten en de Nationale Gemeenschap voor Mensenrechten en de Wet. Zij vermelden onder meer dat Ahmed Abdullah, het hoofd van de Raad van Advies van de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden, van zijn  bed was gelicht en dat ook de socialistische advocaat Haytham Mohammadein in zijn huis was opgepakt. (Haitham was, maar dat terzijde, de derde van mijn vrienden in Cairo die in de gevangenis belandde, AbuP.) Ook waren er arrestatiebevelen voor de advocaat Malek Adly en diverse anderen.
Maar.. afgezien van al deze narigheid waren de demonstraties van maandag wel de tweede golf protesten tegen de regering van Abdel Fattah al-Sisi sinds hij in 2014 aan het bewind kwam.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...