maandag 11 april 2016

Zaak tegen brigadecommandant die weglopende stenengooier doodschoot 'witgewassen'


 Het Israelische leger heeft het onderzoek afgesloten - en de vervolging geseponeerd - van een brigadecommandant van de in de bezette gebieden gelegerde Binyamin Brigade, die vorig jaar een 17-jarige Palestijn doodschoot, die wegvluchtte nadat hij een steen naar een auto had gegooid. De Israelische militaire Advocaat Generaal heeft dat zondag in een verklaring bekendgemaakt.
Kolonel Yisrael Shomer van de Binyamin Brigade schoot op 3 juli 2015 in de Palestijnse stad Ar-Ram de 17-jarige Muhammad Hani al-Kasbah van achteren dood, toen deze wegliep nadat hij een steen naar een auto had gegooid. Onmiddellijk nadat al-Kasbah een steen had gegooid stopte er een legerauto met daarin kolonel Shomer. De kolonel stapte uit en schoot op de wegvluchtende al-Kasbah, die door drie kogels in het bovenlichaam werd getroffen, waarvan één in het hoofd. De Advocaat Generaal heeft nu geconcludeerd dat dit een legale actie van kolonel Shomer was. De kolonel had namelijk verklaard dat hij de jongen in de benen had willen treffen, maar miste, aldus de verklaring van de Advocaat Generaal.
De mensenrechtenorganisatie B'tselem tekent hierbij aan dat de beslissing van de Advocaat Generaal thuishoort in de ''witwas-categorie'' van de onderzoeksystemen van het Israelische leger. B'tselem, die de toedracht openbaarde met behulp van de boven dit stukje staande video, verklaart dat de beslissing om de verklaring van de kolonel te aanvaarden, aangeeft hoe het systeem de wet negeert en de voorschriften voor het openen van het vuur naast zich neerlegt, met het duidelijke oogmerk straffeloosheid te garanderen voor leden van de veiligheidstroepen die illegaal Palestijnen doodschieten.
Het doden van al-Kasbah werd destijds onmiddellijk goedgekeurd door militaire commandanten en ministers uit de regering, aldus B'tselem. De steun gaf de duidelijke boodschap af aan andere militairen dat het doden van een wegvluchtende Palestijnse stenengooier van wie geen enkele dreiging meer uitgaat, niet alleen acceptabel maar zelfs wenselijk was, aldus B'tselem. Die verklaringen zouden een rol hebben gespeeld bij de beslissing van de Advocaat Generaal, aldus de mensenrechtenorganisatie.
Ik, Abu Pessoptimist, teken hierbij aan dat de beslissing van de Advocaat Generaal eens te meer aangeeft wat een ontzettend belachelijke klucht de vervolging is, van Elior Azarya, de soldaat die op 24 maart in Hebron de op de grond liggende, gewonde Palestijn Abdel Fattah al-Sharif met een schot door zijn hoofd afmaakte. Dat feit werd gefilmd door een lid van B'tselem. Op de video is te zien dat de op de grond liggende Palestijnen volstrekt geen medische hulp kregen en dat bovendien geen hond zich wat aantrok van het feit dat de soldaat  éen van hen doodschoot. Maar de video ging vervolgens rond en Azarya , werd opgepakte en met handboeien aan voorgeleid. Het gerucht ging dat hij zou worden aangeklaagd wegens moord.
Onmiddellijk kwamen acties voor hem op gang. Terwijl zijn naam door een gag-order van het leger niet mag worden gepubliceerd, voeren rechtse groepen openlijk campagne voor hem en publiceerde de gemeente Bet Shemesh, waar hij vandaan komt, onderstaande loftuiting aan zijn het adres van '' de held'' Eilor Azarya. En - voorspelbaar - is zijn  arrest intussen teruggebracht tot huisarrest, en de aanklacht tot doodslag. Wat wil je ook als tientallen moorden vóór de moord op al-Sharif in de afgelopen weken zijn gepleegd op vergekijkbare wijze (sommigen ook vastgelegd op camera) en de uitspraak van de Advocaat Generaal jegens kolonel Shomer  - opnieuw - boekdelen spreekt over de intenties van de Israelische leiders. Ik kom op de zaak nog terug.
http://i0.wp.com/www.richardsilverstein.com/wp-content/uploads/2016/03/beit-shemesh-for-azarya.jpg
h/t Richard Silverstein

1 opmerking:

Florine Vermaas zei

Zolang er geen eerlijkheid is bij dit soort voorvallen, zal het witwassen alleen maar leiden tot meer haatgevoelens bij de Palestijnse bevolking en zeker geen opening brengen tot wat meer vrede. Integendeel, het zal leiden tot verdere escalatie. Blijkbaar is Israel daar op uit.
Het stemt me triest

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...