vrijdag 22 april 2016

Israel pikt land in voor industriegebied in het noorden van de Westoever

De weg die al is aangelegd op geconfisqueerd gebied. (Foto: Palestine Remembered)

Israel heeft 115 dunams (11,5 hectare) land van het dorp Zawiya in het district Salfit tot ''staatsland'' verklaard, heeft de NGO 'Vrede Nu' donderdag bekendgemaakt. De 11,5 hectare zijn toegevoegd aan de 126,4 hectare (1,264 dunams) in het gebied die al eerder tot ''staatsland'' (voor Israelisch gebruik) waren gemaakt. Vrede Nu tekent erbij aan dat de jongste confiscatie plaatsvindt op een plek in het noorden van de bezette Westoever waar een groot industrieterrein wordt aangelegd onder de naam  Sha'ar Shomron.
De wijziging werd uitgevoerd door het ''Team van de Blauwe Lijn'', dat veranderingen aanbrengt in de afbakening van gebieden die in de jaren '80 en vroege jaren '90 tot Israelisch staatsland werden gemaakt, met name om er nederzettingen op te kunnen stichten. Het gaat daarbij om ''rectificaties van onzorgvuldigheden'' die toen bij het bepalen van de afbakening werden begaan, aldus Vrede Nu. Althans, zo wordt het genoemd. Een voorbeeld daarvan is dat de commissie nu ook 213 dunams (21,3 hectare) niet langer als ''staatsland'' karakteriseert. Wèl is daarvan 30 dunam (3 hectare) intussen door Israel gebruikt om een weg aan te leggen.
De huidige maatregelen van deze Blauwe Lijn-commissie vinden overigens plaats, aldus Vrede Nu, zonder dat de Palestijnse eigenaars van het land er juridische stappen tegen kunnen ondernemen. Vroeger kon dat wel, al leverde het meestal geen resultaat op. Na het indienen van een verzoekschrift door sommige eigenaars, in samenwerking met de Israelische groepen Bimkom en Yesh Din, is er nu wel een procedure ingelast die hen de mogelijkheid biedt ''bezwaren'' tegen de veranderingen in te brengen. Juridische stappen blijven echter onmogelijk.
Israel nam onlangs al 2.342 dunams (234,2 hectare) in beslag ten zuiden van Jericho om de nederzetting Almog te kunnen uitbreiden met 358 nieuwe huizen. Deze inbeslagname volgde na een eerdere confiscatie in 2014 van tussen de 4.000 en 5,000 dunams (500 hectare) in het district Bethlehem, voor de bouw van een nieuwe stad. Vrede Nu noemde de jongste stappen een ''terugkeer naar de politiek van vóór Oslo, in de jaren '80, toen uitbreiding van de nederzettingen een Israelische prioriteit was en een twee-statenoplossing ver weg leek.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...