woensdag 6 april 2016

Israel sloopt zes onderkomens in Bedoeïnendorp Um al-Kheir

Een vrouw uit Um al-Kheir zit temidden van de resten van haar verwoeste huis. Op de achtergrond de huisjes van de illegale nederzetting Karmel op het land van het Bedoeïenendorp. 

Israelische militairen hebben woensdag zes metalen onderkomens gesloopt in de Bedoeïenengemeenschap Khirbet Um al-Kheir ten zuiden van Hebron. Daarbij raakten 35 mensen dakloos.
 Suleiman al-Hathalin, ééen van de mensen die hun huis kwijtraakten, vertelde het persbureau Ma'an dat het de achtste keer was dat huizen in het dorp omver werden gehaald. Suleiman noemde het 'een poging tot etnische schoonmaak''. Hij voegde eraan toe dat de inwoners van Um al-Kheir niet weg zullen gaan. ''Ik ben in 1948 al eens verdreven uit de omgeving van Arad,'' aldus Suleiman.
De problemen voor Um al-Kheir begonnen in 1981 toen de nederzetting Karmel werd gevestigd op land van de gemeenschap.
Um al-Kheir ligt in de 60% van de Westoever die tot 'Area C' werd bestempeld in de Oslo-Akkoorden. Inwoners in Area C zijn voor (bouw)vergunningen afhankelijk van het Israelische militaire gezag en krijgen die dus vrijwel nooit. Een woordvoerder van de Coördinator van de Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) vertelde Ma'an  dat de sloop was uitgevoerd omdat de huizen ''illegaal'' waren.
De sloop in Um al-Kheir maakt overigens deel uit van een golf afbraakoperaties die sinds het begin van het jaar enorm is toegenomen. Al ruim meer dan 650 Palestijnen zijn sinds 1 januari daardoor dakloos geworden.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...