vrijdag 29 april 2016

Israel: 27 nieuwe orders voor administratieve detentie

Israel heeft donderdag tegen 27 Palestijnen orders voor ''administratieve detentie'' uitgevaardigd, meldt de Palestijnse Vereniging voor Gevangenen (PPS). Veertien orders waren ''nieuw'', de 13 overige waren verlengingen van bestaande administratieve gevangenisstraffen. PPS publiceerde een lijst met namen en straffen die te zien is op Ma'an News en Wafa. Volgens de mensenrechtengroep Addameer is het aantal Palestijnen in administratieve detentie intussen tot ongeveer 700 gestegen.
Israels paktijk van administratieve detentie geeft de mogelijkheid om Palestijnen (en sinds kort ook een klein aantal Israelische activisten) voor een periode van zes maanden vast te houden op grond van geheimgehouden rapporten van geheime diensten, zonder vorm van proces. De periode kan eindeloos worden verlengd. Israel heeft in het verleden,  onder meer in een akkoord dat in 2012 werd gesloten bij het beëindigen van een hongerstaking van rond de 2.000 gevangenen, toegezegd de maatregel alleen in ''uiterste gevallen'' te zullen hanteren, maar zich nooit aan deze afspraken gehouden. Mensenrechtengroepen hebben het gebruik van administratieve detentie vaak veroordeeld.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...