dinsdag 12 april 2016

Abbas stopt betaling PFLP en DFLP wegens kritiek op het voortzetten van de ''veiligheidscoordinatie''

 (Updated) De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft een order doen uitgaan om gelden bestemd voor de het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) voor twee maanden stop te zetten. Dat heeft Kayed al-Ghoul, een leider van de PFLP,  meegedeeld aan het persbureau Ma'an. 
Al-Ghoul zei dat Abbas onlangs de gelden van het Palestijnse Nationaal Fonds voor de PFLP voor februari en maart had geblokkeerd. Vermoedelijk deed hij dat naar aanleiding van oproepen van  PFLP-leiders aan Abbas om af te treden, nadat hij in een interview met Kanaal 2 van de Israelische televisie had gezegd dat ''veiligheidscoördinatie van de PA met Israel'' had voorkomen dat er meer aanslagen op Israeli's waren uitgevoerd. Het was overigens niet de eerste keer dat Abbas de betaling van geld aan de PFLP blokkeerde, volgens al-Ghoul. Abbas had dat in het verleden vaker gedaan na oppositie van de PFLP.Overigens zette Abbas een dag later ook betalingen stop aan het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP), vermoedelijk om dezelfde reden.
Abbas op Kanaal 2
Abbas gaf verleden week een interview aan Kanaal 2 waarin hij de veiligheidcoördinatie een ''belangrijke factor'' noemde in het tegengaan van aanvallen van Palestijnen. Dat ging regelrecht in tegen een beslissing van begin maart van de Centrale Raad van de PLO om de veiligheidscoördinatie op te schorten. Ook bevestigde Abbas dat Palestijnse veiligheidstroepen scholen op de Westoever warn binnenevallen en hadden gezocht naar messen van scholieren.
De PFLP-leiding, maar ook andere groepen en personen, leverde hier scherpe kritiek op. De PFLP sprak van het ''stigmatiseren van de intifada als terreur'' terwijl Abbas zich ''onderdanig toonde aan de bezetting en de structuur van de bezetting en haar onderdrukkingsmechanismen''.  Ook Hamas leverde kritiek naar aanleiding van dit interview en noemde het ''het goedpraten van Israelische misdaden en het aanmoedigen van meer repressie van de bezetting jegens Palestijnen''.     

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...