vrijdag 29 april 2016

Hamas wint studentenverkiezingen Bir Zeit

 De aan Hamas gelieerde organisatie al-Wafaa heeft woensdag de studentenverkiezingen gewonnen aan de belangrijkste Palestijnse universiteit, de Universiteit van Bir Zeit bij Ramallah.  Al-Wafaa kreeg 25 zetels in de studentenraad, terwijl het aan Fatah (de partij van Abbas) gelieerde Martelaar Yasser Arafat-blok op 21 zetels bleef steken. De organisatie van het Volksfront  voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) haalde vijf zetels. Andere organisaties zoals het Democratische Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP) of de communistische Palestijnse Volkspartij PPP haalden geen enkele zetel. De participatie was hoog, 76% van de studenten bracht zijn stem uit. 
De uitslag is - bij de afwezigheid van andere verkiezingen - een belangrijke graadmeter. Zij was overigens nauwelijks een verrassing. Ook vorig jaar won Hamas op deze universiteit, die traditioneel altijd een bolwerk van Fatah was geweest. Maar een kleine tien jaar na de laatste algemene Palestijnse verkiezingen is de stemming omgeslagen.
Deze laatste Palestijnse verkiezingen leidden in 2006 tot een overwinning van Hamas, en de vorming van een regeringscoalitie van Hamas en Fatah die vervolgens onder druk van Israel werd ontbonden. Een belangrijk deel van de parlementsafgevaardigden van Hamas werd door Israel gearresteerd, terwijl er ook in 2007 een door de VS en Israel gesteunde, mislukte coup van Fatah in de Gaza-strook plaatsvond,  die leidde tot de scheiding tussen de Gaza-strook en de Westoever. Het feit dat Fatah vervolgens een verzoening met Hamas al jaren heeft afgehouden, heeft zijn uitwerking op de verandering van het politieke klimaat op Birzeit Universiteit duidelijk niet gemist.
De Hamas-beweging in Gaza feliciteerde het Islamische blok met zijn overwinning, en zei dat deze tot stand was gekomen ondanks pogingen van Israel en de Palestijnse Autoriteit (PA) om Hamas en zijn aanhang eronder te houden. Hamas gaf als voorbeeld de arrestatie van de voorzitter van de studentenraad, Saif al-Islam Daghlas, en andere studenten. Human Rights Watch en de Palestijnse mensenrechtengroep Addameer kwamen beiden begin mei 2015 met veroordelingen van de arrestaties door de PA van studenten van Bir Zeit en al-Quds universiteit, die klaarblijkelijk om politieke redenen plaatsvonden. Addameer noemde 25 gevallen. Het is nog de vraag wat er dit jaar zal gebeuren.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...