woensdag 20 april 2016

Israel pakt 31 mensen, meest kinderen, op tijdens actie in Issawiya


Israelische militairen en politie hebben woensdag, tijdens een heftige campagne tegen het dorp Issawiya in geannexeerd Oost-Jeruzalem, tenminste 31 mensen gearresteerd. De meesten van hen waren kinderen. Achttien anderen werden opgeroepen om ondervraagd te worden.

Muhammad Abul-Hummus, lid van het plaatselijke Volkscomité, vertelde het persbureau Ma'an dat tientallen huizen werden bestormd en overhoop gehaald, waarbij de inwoners werden uitgescholden en beledigd. Er werden midden in de nacht checkpoints opgezet bij de in gangen van het dorp, die iedereen belette erin of eruit te gaan en een helikopter en vliegtuigen surveilleerden boven de wijk.
Issawiya's mukhtar, het hoofd van het dorp, werd opgeroepen voor een verhoor, en de politie bestormde ook winkels en nam twee voertuigen mee zonder de eigenaars daarvan te verwitttigen.
Leuzen op muren werden weggeverfd en er er werden pamfletten rondgedeeld, waarin de inwoners van Issawiya werden gewaarschuwd niet de ''orde te verstoren'' en waarin werd gezegd dat ''Hamas onlangs een campagne had gevoerd om kinderen te misleiden en hen op te roepen in verzet te komen en terroristische aanslagen te plegen''. Ook werd herinnerd aan eerdere strafmaatregelen die al in Issawiya weren uitgevoerd, zoals massale aantallen arrestaties, of het dichtgooien van het huis van Fadi Alloun, die in oktober werd doodgeschoten (beter: vermoord) na een vermeende poging een aanslag te plegen met een mes.
 Volgens politiewoordvoerster Luba al-Samri werd een aantal arrestanten ervan beschuldigd de orde te hebben verstoord, terroristische activiteiten te hebben gepland en/of wapens te bezitten.  Er zou bij de moskee van Issawaiya ook een pijpbom zijn afgegaan tijdens de raid. De Palestijnse mensenrechtengroep Addameer wist 25 namen van arrestanten te achterhalen, de meerderheid minderjarig.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...