vrijdag 6 mei 2016

Ontdekking tunnel voert spanning rond Gaza op, vrouw gedood bij Israelisch bombardement

 Het Israelische leger verspreidde donderdag deze foto van een dragline die een tunnel van Hamas aan het vernietigen zou zijn.

Israel heeft vrijdag voor de derde achtereenvolgende dag luchtaanvallen uitgevoerd op de Gaza-strook. De Israelische vliegtuigen vielen open terrein ten oosten van Khan Younis in het midden van de Strook aan. In de ochtend werd ook een drietal granaten afgevuurd op Rafah in het zuiden. Er vielen ditmaal geen slachtoffers. 
Donderdag werd echter bij Israelische aanvallen een Palestijnse vrouw gedood en een andere gewond. Aytah al-Amur, ruim 50 jaar oud, werd gedood in het al-Fakhari gebied area ten oosten van Khan Younis. En in de wijk ar-Rayan van Rafah raakte de 21-jarige Khazima al-Farra gewond. Getuigen vertelden het persbureau Ma'an dat dit gebeurde toen Israelische F-16's rond vijf uur 'middags diverse raketten afvuurden in het zuiden van de Strook.
De eerste Israelische luchtaanvallen vonden woensdag plaats, nadat zij waren voorafgegaan door beschietingen over en weer over de grens.
De Israelische aanvallen van vrijdag kwamen nadat het Israelische leger Hamas er enkele malen van had beschuldigd mortierbeschietingen te hebben uitgevoerd in het grensgebied. In de verklaring van vrijdag werd Hamas ervan beschuldigd ''sinds dinsdag Israelische troepen te beschieten tijdens operationele activiteiten in de buurt van het veiligheidshek bij de Gaza-strook''. Dat vertelde weinig over wat de Israelische troepen daar aan het uitvoeren waren, maar de Israelische legerwoordvoerder Peter Lerner voegde er wat aan toe dat meer over de achtergrond van de huidige spanningen onthulde. Hij zei dat ''de herhaalde aanvallen op activiteiten van het IDF (het Israelische leger) bij het opsporen en vernietigen van tunnels die onder de grens door gaan niet zal worden getolereerd. De diabolische plannen van Hamas om binnen te dringen in Israelische gemeenschappen moet worden gestopt".
Hamas van zijn kant beschuldigde Israel ervan activiteiten op het gebied van de Strip uit te voeren en de overeenkomsten te schenden die werden gesloten na de laatste vernietigende Israelische aanval op de Gaza-strook van 2014. Donderdag onthulde het Israelische leger dat het in Zuid-Gaza opnieuw een tunnel had ontdekt, de tweede die werd gevonden na de grote aanval van 2014 in Gaza.  Eerder werd in april al een tunnel ontdekt die in Israel uitmondde. Israelische kranten onthulden donderdag dat deze tweede ontdekking te danken was aan het gevangen nemen van een lid van de Ezzedin al-Qassam militie, de 29-jarige Mahmoud Atuna. Hij werd vorige maand opgepakt toen hij Israel wilde binnengaan. Atuna gaf Israel (tijdens verhoren waarin hij flink werd gemarteld?, AbuP.) bijzonderheden over de tunnelbouw-activiteiten van Hamas en ook namen van collega-leden van de Qassam brigades. Hij werd donderdag in Beer-Sheva in staat van beschuldiging gesteld.
De spanningen zijn blijkbaar flink opgelopen nadat Israel begon met zoekacties en het vernietigen - ook aan de Gaza kant van het ''veiligheidshek'' - van de al eerder ontdekte tunnel(s). De tweede man van Hamas, Mousa Abu Marzouq, maakte donderdag bekend dat Egypte onderhandelde tussen Hamas en Israel over het herstellen van het bestand dat in 2014 mede dankzij Egyptische bemiddeling tot stand kwam. In Israel kwam het ''veiligheidskabinet'' over de zaak bijeen.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...