dinsdag 17 mei 2016

Israel sloopt twee huizen bij de muur van de Oude Stad van Jeruzalem

Israel heeft dinsdagmorgen  twee huizen gesloopt in de wijk Suwwana van Oost-Jeruzalem, bij de muur van de Oude Stad. Daarbij werden 23 mensen dakloos.
Het gebied waar de twee huizen stonden, een strook land van 27.000 vierkante meter, maakt deel uit van een aantal gebieden rondom de Oude Stad waarvan Israel in de jaren '70 heeft bepaald dat daar ''nationale parken'' moeten komen. Volgens de mensenrechtengroep B’Tselem is het gebied rondom as-Suwwana, dat onderaan de Olijfberg ligt, in het Bestemmingsplan voor heel Jeruzalem uit het jaar 2000 aangewezen als ''openbare ruimte'', waar publieke instellingen moeten komen. Daniel Seidemann, de directeur van de non-profit organisatie Terrestrial Jerusalem, vertelde Ma'an dat de ontwikkelingsplannen rondom de Oude Stad erop gericht zijn ze te ontdoen van ''Palestijnse aanwezigheid'' en de gebieden om te toveren in wandelgebieden en bijbelse parken die het Israelische eigenaarschap, ook historisch gezien, onderstrepen.
De gesloopte huizen waren eigendom van de families Tutanji en Ghanim. Eigenaar Arif Tutanji van één van de huizen vertelde dat er geen waarschuwing vooraf was gegeven. Gemaskerde Israelische soldaten drongen 's ochtends vroeg de huizen binnen en gelastten de inwoners te vertrekken, waarna de slopers onmiddellijk hun werk begonnen. De families hadden niet eens tijd zich behoorlijk aan te kleden. Eén vrouw vertrok in haar natchtjapon, waar ze haastig een doek overheen had omgeslagen.
Volgens Tutjani woonden er sinds 18 jaar 16 mensen in het huis van zijn familie, onder wie vijf kinderen. In het andere huis van de familie Ghanim woonden sinds twee jaar zeven mensen.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...