zondag 19 maart 2017

Israelisch hooggerechtshof maakt politiek van afpakken inwonerschap Jeruzalem ongedaan

Het gebouw van Israels hooggerechtshof.

Het Israelische hooggerechtshof heeft afgelopen week een uitspraak gedaan die ingaat tegen een lang  gevoerde Israelische politiek om mensen (dat wil zeggen: Palestijnse mensen) die zeven jaar of langer buiten Jeruzalem hebben gewoond of van wie het ''centrum van hun leven buiten de stad lag'' vervallen te verklaren van hun inwonerschap van Jeruzalem. (Inwoners van Oost Jeruzalem zijn  geen burgers van Israel, maar hebben als inwoners van de stad).
Een kamer bestaande uit drie rechters oordeelde afgelopen donderdag dat het Israelische ministerie van Binnenlandse Zaken een man die in Jeruzalem was geboren maar er al jaren weg was, zijn inwonerschap moest teruggeven dat eerder van hem was afgenomen. De zaak heeft een precedentswerking. Israel heeft sinds 1967 van tenminste 14.000 in Oost Jeruzalem geboren Palestijnen het inwonerschap vervallen verklaard omdat zij zeven jaar of langer buiten de stad hadden gewoond. Volgens de uitspraak van het hooggerechtshof was dat dus niet geldig. Zij kunnen nu allemaal met een groet kans op succes succes een aanvraag indien om hun inwonerschap weer te vernieuwen.
De uitspraak werd gedaan in een zaak van de 58 jarige Akram Abdel Haq, die negen jaar was toen Oost Jeruzalem door Israel (illegaal) werd geannexeerd. Drie jaar later verhuisde hij met zijn ouders naar de VS. In 1989 kwam hij terug naar Jeruzalem en merkte hij dat hij geen legale status meer had. Hij trouwde twee keer met een vrouw uit de bezette gebieden en ging zonder vergunning in Jeruzalem wonen. Drie jaar geleden wees een rechter van het gerechtshof (David Mintz) zijn beroep tegen de afwijzing van zijn vergunning nog af. Donderdag echter oordeelde een kamer van het hooggerechtshof bestaande uit de rechters Fogelman, Mazuz en Naor dat  mensen die in de stad zijn geboren geen immigranten zijn en dus recht op het iwonerschap hebben. In de onderbouwing van d uitspraak schreef rechter Fogelman: ''Wanneer de minister een aanvraag van een inwoner van Jeruzalem moet beoordelen om zijn inwonerschap te vernieuwen, moet hij zich er rekenschap van geven dat zo iemand, in tegenstelling tot immigranten die een status aanvragen, als mensen die in dit gebied zijn geboren, en waar soms ook hun ouders en grootouders zijn geboren, een sterke band hebben met de plaats waar ze wonen en waar zij jarenlang hun familieleven en gemeenschapsleven hebben beleefd.
Wat rechter Fogelman overigens wegliet was dat heel wat Jeruzalemmers wortels in de stad hebben die verder teruggaan dan ouders en grootouders. Sommigen kunnen hun familiegeschiedenis terug herleiden naar het begin van de de islamitische veroveringstijd of de tijd dat Saladins troepen de kruisvaarders verjoegen.

3 opmerkingen:

Pieter te Baete zei

Het feit dat het Hooggerechtshof deze uitspraak heeft gedaan toont eens te meer aan dat BDS een kwaadaardige psychopathie is.

Abu Pessoptimist zei

Beste "Pieter",
Kent u het spreekwoord "Eén zwaluw maakt nog geen zomer"?

Elisabeth zei

'Pieter te Baete'. Mooie naam dit keer!

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...