vrijdag 16 november 2012

Israel bombardeert met volle kracht verder, Egyptische premier Qandil bezoekt Gaza

Het gebombardeerde ministerie van Binnenlandse zaken in Gaza (Reuters)

(1x updated) Israel heeft in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw tenminste 40 luchtaanvallen uitgevoerd in Gaza-Stad. Ook werden aanvallen uitgevoerd in Rafah, Khan Younis,Deir al-Balah and het Bureij-kamp. Tenminste 12 mensen raakten gewond. Wat dodelijke slachtoffers betreft: De VN organisatie UNRWA twitterde donderdagavond laat dat één van hun onderwijzers was gedood. Vrijdagochtend werden berichten getwitterd van weer twee (burger) slachtoffers, plus een peuter: de driejarige Mahmoud Saadallah. (Er is onduidelijkheid: mogelijk is de driejarig één van de twee slachtoffers). Het aantal doden staat daarmee - volgens mijn telling -  nu op 23 of 24. Er zijn volgens diverse schattingen 150 - 180 gewonden, mogelijk zij het er meer. 
Volgens Israel waren de doelen zo'n 150 lanceerplaatsen en plekken waar munitie zou zijn opgeslagen. Eén van die doelen was het ministerie van Binnenlandse Zaken in Tel al-Hawa in Gaza-stad, waar het bevolkingsregister is gehuisvest.Ma'an News meldt dat het ministerie in vlammen opging. Maar ook  dat functionarissen van het ministerie de geruststellende mededeling deden dat de papieren verloren gingen, maar dat ongeveer 90% van de persoonlijke gegevens van de Gazanen nog wel zal bestaan, omdat die ook in computers zijn opgeslagen.
Een ander 'terroristisch doel' was het huis van Mohammed Sanour in Khan Younis. Hij is een van de commandanten van de Qassam Brigades. Sarour was zelf niet thuis, maar twee andere mensen waren dat wel, zij raakten gewond.
In de loop van de dag krijgt Gaza even respijt. Israel zal een gevechtspauze (lees: bombardementspauze) van drie uur instellen als de Egyptische premier Hisham Qandil een bezoek aan Gaza brengt. Qandil's bezoek is bedoeld als een solidariteitsbetuiging aan de bevolking van Gaza. De Egyptische president Mursi staat onder grote druk van de Egyptische 'straat' om actie tegen Israel te ondernemen. Politici van alle fracties, onder wie ook meer gematigden als de voormalige presidentskandidaten Mohammed Baradei, Amr Mousa en Hamdeen Sabbahi hebben de Israelische aanval scherp veroordeeld. Er waren verschillende oproepen om de diplomatieke banden met Israel volledig te verbreken en ook werd opgeroepen nu de doorgang naar Gaza volledig open te stellen en Gaza daadwerkelijk te hulp te komen. Voor vrijdagmiddag staat een grote solidariteitsdemonstratie in Cairo op het programma. Aan de andere kant staat Morsi onder druk van de Amerikaanse president Obama die de Israelische aanval op Gaza niet heeft veroordeeld, maar er tegelijkertijd waarschijnlijk niet blij mee is. Reuters meldt dat hij Morsi heeft gevraagd te bemiddelen. Qandil wordt vergezeld van drie functionarissen die zullen onderzoeken of er in Gaza enige bereidheid is daaraan mee te werken. Vooralsnog lijkt het daar niet op, met een Hamas-beweging die nu door Israel tot het uiterste is geprovoceerd en heeft gezegd dat Israel 'de poorten van de hel heeft geopend' met de moord op hun militaire leider Ahmed Jaabari.  

PS: Nog een interessant nieuwtje: Israel heeft tegelijk met het lanceren van het offensief tegen Gaza ook een 'tweede front' geopend: minister Yuli Edelstein van Hasbara (propaganda) en Immigratie heeft een 'situation room' in zijn ministerie in werking gesteld die in samenwerking met het Israelische leger de 'echte werkelijkheid' moet doorgeven aan een leger van zo'n 35.000 bloggers, twitteraars en Facebook enthousiastelingen verspreid over de wereld, teneinde te proberen Israels imago wat op te poetsen. Die 'echte werkelijkheid' moet misschien met wat schepjes zout worden genomen. Wie wel eens hasbara-sites bezoekt van instanties als CAMERA of 'Honest Reporting' weet wat ik bedoel.      

En intussen een nieuwe oproep voor een demonstratie:
 

4 opmerkingen:

Gennadi zei

Jij 'vergeet' even te melden dat tijdens het bezoek van Egyptenaren ging Hamas gewoon door met de beschietingen van de Israelische grondgebied.

Abu Pessoptimist zei

Vergeten, Gennadi? Nee, gewoon geen tijd voor gehad. Was namelijk vanaf plm 12 uur weg en bezig tot mu toe (18,00 uur). Maar belangrijk is het niet. Het feit dat Israel, na deze aanvallen te zijn begonnen, even pauze neemt verplicht mijns inziens Hamas tot helemaal niets. Of zie ik iets over het hoofd? Zou Hamas, of wie dan ook in Gaza Israel ergens dankbaar voor moeten zijn? Zie jij dat anders??

Mr.johanyip zei

belangrijk is het wel, hoe kun je dat nu schrijven.En je inzicht klopt ook niet. Als het Hamas tot niks verplicht, zal het dus ook de Israelieers tot niets verplichten. En nee, niemand zit te wachten op deze situatie, niet in Israel, niet in Gaza.

Abu Pessoptimist zei

Kijk, meneer johanyip, Israel verbreekt een bestand, vermoordt de commandant van de Qassam Brigades, en is het dan belangrijk als Israel om Egypte een plezier te doe even ophoudt met bombarderen? Kijk op mijn stukje boven dit stukje: Hamas wil alleen een bestand als er garanties zijn dat Israel zich eraan zal houden. Waarschijnlijk is dat geen realistisch eis, maar dat alleen geeft al de hopeloosheid van de situatie in Gaza aan. Israel wil domweg geen bestand als je het mij vraagt.

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...