zaterdag 17 november 2012

Israel verwoest overheidsgebouwen, waaronder het bureau van premier Haniye


 Hulpverleners aan het werk bij het drie verdiepingen tellende huis van Hamas-fuctionaris Suleiman Salah  in het Jabaliya kamp dat instortte na een Israelische aanval. Ruim dertig mensen werden  bij deze aanval gewond. Een flink aantal van hen werd onder het puin vandaan gehaald. (AP).

Nieuwe update, zaterdagavond, 21.30 uur):
Vijf Palestijnen zijn zaterdagavond bij diverse Israelische luchtaanvallen gedood. Het totale dodental in Gaza is daarmee op 47 gekomen. Samahar Qidih, 30, werd gedood toen tanks haar huis ten oosten van Khan Younis onder vuur namen. Ali Bin Saed, 25, and Muhammad Aydat werden gedood bij een luchtaanval op Juhor al-Dik in Midden-Gaza. Drie andere Palestijnen raakten daarbij gewond. Nog twee andere Palestijnen werden gedood in een luchtaanval op Al-Musaddar in Midden-Gaza. Hun identiteit was niet meteen duidelijk.
Verder werd het huis van Hamas voorman Ezzedin al-Haddad in de wijk Zeitoun van Gaza-stad verwoest, waarbij zeven mensen gewond raakten. Eerder zaterdag werd een man in Rafah gedood, volgens medische kringen. De teller staat nu op 47 doden sinds woensdag. Het aantal gewonden loopt in de honderden. Het totaal aantal Palestijnen in Gaza dat dit jaar werd gedood bij Israelische aanvallen komt op 138. Tot het begin van deze maand was dat aantal 71 over het jaar 2012.  

Tientallen Palestijnen zijn zaterdag gewond bij botsingen met Israelische militairen tijdens solidariteitsbetogingen met Gaza  op de Westoever. Onder meer vielen er vier gewonden in Nablus, en 17 gewonden bij een betoging bij de Ofer gevangenis bij Beit El. Er waren ook enkele ernstig gewonden, zoals een man die door een traangasgranaat aan het hoofd werd getroffen. Een tiental Palestijnen werd gearresteerd.  

(1 x updated) Israel heeft naar eigen zeggen in de nacht van vrijdag op zaterdag 186 nieuwe aanvallen op Gaza uitgevoerd. Daarbij werden overheidsgebouwen, waaronder het bureau van premier Ismail Haniya verwoest. Haniya had daar vrijdag nog de Egyptische premier Qandil ontvangen. Ook een politiebureau werd gebombardeerd. 
Bij de aanvallen vielen zeker negen doden. Het dodental staat nu op (tenminste) 39. Drie strijders van de militaire vleugel van Hamas, Abdul-Hakim Al-Mana’ma, Usama Abdul-Jawad, and Ashraf Darwish, werden zaterdagochtend vroeg gedood bij een nieuwe aanval van Israel in het Maghazi-kamp in midden Gaza. Vijf andere msne wwerden gedood bij andere aanvallen. Daaronder een andere  strijder van Hamas, Mokhlis Odwan, die werd gedood bij een aanval in de Tal Al-Sultan wijk in Rafah, en een vrouw en een kind die werden gedood in Deir al-Balah in Midden-Gaza. Een man die bij een eerdere aanval gewond raakte, Muhammad Abu Masmah,overleed zaterdagochtend.
Ook viel er een stroom van nieuwe gewonden bij een reeks van andere bombardementen door de hele Gaza-strook. Tenminste dertig van deze gewonden vielen bij het verwoesten van het huis van een leider van Hamas, Suleiman Salah,  in het Jabaliya-vluchtelingenkamp. Een heel blok stortte daarbij in (zie foto) en hulpverleners hadden hun handen vol aan het onder het puin vandaan halen van de inwoners. Verder werd het huis van een militant van Hamas in de Adas wijk te noorden van Rafah verwoest, en een moskee  en een huis in het Bureij kamp getroffen. Bij deze laatste aanval vielen vijf gewonden. 
Het totaal aantal aanvallen dat Israel nu heeft uitgevoerd ligt volgens Israel zelf boven de 800. Vanuit Gaza werden in de vroege ochtend van zaterdag ruim 40 raketten op Israel afgevuurd. Israel gaat door met het oproepen van reservisten.

Israeli soldiers work on their APCs - AP - November 16, 2012.
Israelische reservisten aan de grens met Gaza. (AP)

Vandaag brengt de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken Rafiq Abdessalam een bezoek aan Gaza.
 Israelische kranten brengen triomfantelijk het nieuws dat de Britse minister van Buitenlandse zaken William Hague Hamas de schuld geeft van de escalatie. Ook wordt erop gewezen dat president Obama probeert via derden probeert druk op Hamas uit te oefenen om akkoord te gaan met een bestand. Ik blijf me verbazen over het gemak waarmee in het Westen de beschuldigende vinger in de richtig van Hamas gaat, terwijl even over het hoofd wordt gezien dat Israel een door Egypte bewerkstelligd bestand schond en deze nieuw overval op Gaza begon met het doden van de militaire leider van Hamas, Ahmad Jaabari . Ook de manier waarop in het Westen vrijwel algemeen meegegaan wordt met de Israelische stelling dat deze aanval een reactie is op beschietingen van Israel met raketten, blijft verbazend. Niemand realiseert zich blijkbaar dat het allemaal, echt allemaal begon met de blokkade van de Gaza-strook die al sids 2007 va kracht is. En niemand (in Nederland op dit moment nog niet één enkele journalist) neemt de moeite om erop te wijze dat de raketten - behoudens een heel enkele uitzondering - altijd pas kwamen nadat Israel eerst ergens in Gaza had gebombardeerd of iemand had vermoord (een zogenoemde 'targeted killing').
En dan is er nog iets: Ahmed Jaabari, de man die werd vermoord,  werd gedood op de ochtend dat hij via Egypte een blauwdruk voor een langdurig bestand had ontvangen, in het kader va onderhandlingen waarin hij al een tijdje was betrokken. Les het na in de New York Times van vandaag  of korter hier op mijn andere blog
Exemplarisch voor de Nederlandse incompetentie is op dit moment Monique van Hoogstraten die op Radio 1 doorgaat met het herhalen van de Israelische bullshit dat Israel bezig is lanceerinstallaties en wapenopslagplaatsen uit te schakelen, terwijl ze nota bene net zelf heeft verteld dat het bureau van premier Haniye en andere overheidsgebouwen zijn platgegooid en dat ook met eigen ogen kan zien vanaf de plaats waar ze staat. Ik vrees dat dit soort gebrek aan zelfs een begin van kritisch nadenken bij nota bene journalisten die op pad worden gestuurd om uit de doeken te doe wat er nu echt gebeurt, duidelijker dan wat dan ook verraadt wat er mis is met de perceptie van het gros van de Nederlanders van het conflict.

PS   Haaretz citeerde: Interior Minister Eli Yishai on Israel's operation in Gaza: "The goal of the operation is to send Gaza back to the Middle Ages. Only then will Israel be calm for forty years."
Late we dit eens kalm en  rustig ontleden: het doel van de operatie is om Gaza terug te sturen naar de Middeleeuwen. Ik veronderstel dat zijne excellentie, minister Yishai, daarmee bedoelt dat Gaza geen telefoon, tv, autos, computers, elektrisch licht, moderne geneeskunde (chirurgie), gas, film, fotografie,  fabrieken of werkplaatsen die werken met machinale productieprocessen en up to date onderwijs meer mag hebben, terwijl ook de waterleiding en riolering buitengebruimwoden gsteld. Dat wordt volgens zijne excellentie de minister, een gelovig man - hij is van Shas - gerechtvaardigd doordat het Israel 40 jaar rust zou geven.
Ik vraag alle lezers hier even stilletjes over na te denken. Wat Yishai wil is niets minder dan een gigantische humanitaire ramp creëren, waarin door ziekte en ontberingen voor 1,7 miljoen mensen  Auschwitz-achtige situaties zullen worden bereikt, in de hoop dat dit 40 jaar kalmte voor Israel op zal leveren. Moeten we Yishai op zijn woord geloven? Riep hij zo maar wat in een microfoon? Of moet hij worden opgesloten in een gesticht?     

21 opmerkingen:

trees zei

Abu, doe even snel wat , er is weer een heel armzalig clubje mensen op de Dam om te betogen tegen Israel. Zo slaan jullie weer een flater . Bel de Meulenbelt brigade ofzo.

Abu Pessoptimist zei

Weet je, trees, de mensheid komt niet gauw in actie tegen onrecht. De opkomst van Hitler bracht destijds ook pas mensen op de been toen het al te laat was.
Toch waren er altijd nog enkele honderden mensen - zo niet een duizendtal - op de been op de Dam. Niet zo slecht voor een demo waartoe pas een dag eerder was opgeroepen. En for your information: Anja Meulenbelt was er ook. Ze hield een uitstekende speech waarin ze - inderdaad - de vraag stelde waarom iedereen toekijkt terwijl 1,7 miljoen mensen die nergens heen kunnen - doelwit van agressie zijn.

trees zei

Geschat wordt een armzalige 200 man, dat is toch wel triest.

Het lijken er juist steeds minder te worden. De Nederlanders en andere Europeanen zijn het gezeur over Palestina meer dan zat. Zoveel is duidelijk.

Er zijn op deze talloze conflicten die veel belangrijker zijn dan Palestina. Hoeveel betogingen hebben jullie georgansiseerd tegen de onderlinge massamoord van moslims in Syrie bv ?

Ik blijf zeggen dat een kleine migratie van de Arabieren ( grotendeels betaald door het Ongelovige Duivelse Westen) uit de Gaza en evt de Jordaanoever naar Egypte, Jordanie of Syrie een win win plan is.

Het kleine groepje arabieren stelt eigenlijk niks voor. Ik ben in 1990 in Egypte geweest dat toen 50 miljoen zielen telde, nu is dat al een whopping 85 miljoen !!

Deze bescheiden volksmigratie zal in de geschiedenisboeken slechts achterin worden vermeld bij de details.

Abu Pessoptimist zei

trees, ik was er ook. En ik kan blijkbaar duidelijk beter schatten dan degenen die zeiden dat er maar 200 mensen waren.
Wat je plannetjes voor ethnic cleansing betreft, denk ik dat je aardig in de richting gaat van de meest fascistische gremia van de huidige Israelische politiek - wellicht zelfs van de huidige leiders. Meer zal ik er niet over zeggen. En jij ook niet, want dit gebral is te onsmakelijk. Ik sluit de discussie nu af.

Elisabeth zei

trees schuift een beetje heen en weer met mensensoorten. En de ene soort is veel meer waard dan de andere. Echte mensen, individuen, interesseren haar niet.

Je kunt beter met poppetjes op een speelbord spelen als je zo bent, en je buiten dingen houden waar je niets maar dan ook niets van snapt.

trees zei

De kranten spreken ook over 150 tot 200 betogers, maar ik zie dat je fascistische censuurpraktijken weer actief zijn, wat ben je toch een slap en achterbaks persoon.

Jessy zei

Ik kon niet op de dam zijn, ben niet in staat nog zo ver te reizen.
Echter met mijn hart was ik er wel.
Met verbazing ja. Het verbaasd mij echter al lang niet meer dat er zoveel onjuistheden worden geschreven en als commentaar worden uitgezonden door de Nederlandse media.
Ook de politieke commentaren verbazen mij niet meer, ze zijn eerder pijnlijk.

De onjuistheden of liever gezegd de halve waarheden die worden uitgezonden en het commentaar erbij ook de politici van de meeste westerse landen doen bij mij eerder het vermoeden rijzen dat het hun totaal niet interesseert. Immers waar je werkelijke interesse ligt ga je op onderzoek uit en neemt niet klakkeloos over wat de propaganda machine zegt en of schrijft.
Heb gekeken naar een vandaag. Ook zeer pijnlijk. De ambassadeur in Nederland van israel kon zijn verhaal vertellen zonder een enkel onderbreking. Het verhaal dat de israelische media de mensen wil doen geloven. De Palestijnse man die het verhaal van twee kanten vertelde werd door de moderator een paar keer onderbroken. Ze willen het gewoon niet horen. Stel je voor dan zouden ze opeens een hele andere berichtgeving moeten geven. Dat past niet in hun beleid.
Wat trees betreft ook haar op en aanmerkingen vind ik zeer pijnlijk. Ik noen haar op en aanmerkingen geen mening , ze zijn gebaseerd mijns inzien om opzettelijk te kwetsen.

trees zei

Abu zegt "Toch waren er altijd nog enkele honderden mensen - zo niet een duizendtal - op de been op de Dam"

Wie loopt hier nu te brallen? NOS Journaal heeft het over 200, AT5 over 300, ik heb er vanuit de webcam (stilbeeld) ongeveer 180 geteld.

Het ergste is dat degene die liegt over dit soort objectieve getallen, vaak ook onbetrouwbaar is over allerlei subjectieve waarheden.

jack zei

Patriot afweerraketten voor Gaza please !!!
De israelies zijn knettergek gemaakt door hun eigen regering maar ze hebben het zelf niet door. Er staan joodse kinderen de IDF-tanks toe te juichen terwijl hun palestijnse leeftijdsgenootjes onder het puin in Gaza vandaan worden gehaald.Als kinderen dat doen is er toch iets heel goed mis daar in die samenleving. Andere joden staan op heuvels met verrekijkers te genieten hoe gaza plat wordt gegooid. Zij hebben toch ook internet, en kunnen toch ook zien hoe veel ellende het idf daar teweeg brengt, of genieten ze daar juist van?
Er werd een jood geintervieuwd wiens neef vrijdag was omgekomen, hij begon direct over dat ze alle palestijnen moesten uitmoorden, ook alle vrouwen en kinderen. Daar zijn de reacties van gazanen echt heilig bij. Beseffen de israelisch dan niet dat soortgelijke gevoelens er aan de palestijnse kant ook zijn als de IDF hun kinderen vermoorden? Iedere Palesijns kind dat de idf doodt , maakt 20 familieleden tot potentiele 'terroristen'. Maar daar wachten ze blijkbaar op,want ze hebben een stok nodig om mee te slaan.
Sorry hoor, maar op deze manier ben ik er straks trots op als iemand mij voor antisemiet uitmaakt.
Ik ga het nieuws niet meer volgen want ik kan niet meer tegen het vuile spelletje dat gespeeld wordt. Gazanen worden blijkbaar slechts geboren om door israelies vertrapt te worden.

Abu Pessoptimist zei

Genoeg trees, ik was er, ik ben ook een journalist en ik heb ook geteld. Ik sluit niet uit dat er in het begin minder mensen waren, ikzelf kon ook pas wat later. En aan het eind dunde het ook weer wat uit. So much for the webcam and still (Hoe kan je daarmee trouwens in de rondte kijken?).
Blijkbaar is de bevooroordeeldheid bij de media ten gunste van Israel zo groot in dit land dat er zelfs gelogen wordt over aantallen demonstranten.

Daniella van den Akker zei

de foto in Trouw zal trees de mond snoeren tenzij Trouw fotoshopt dat kan natuurlijk ook nog altijd

Gennadi zei

Daniella, 'mond snoeren' is vrij normaal in de landen zoals Egypte maar niet in Nederland of Israel. Trouw geeft ook de schatting van ongeveer 300 mensen, niet echt indrukwekkend. En ik zag ook geen borden met de woorden 'Stop De Aanval op Zuid Israel'. Waarom eigenlijk niet?
Er waren ook pro-Palestijnse demonstraties in Jerusalem en Tel-Aviv. Stel voor: pro-Israelische demontratie in Cairo of Ramalla?

Abu Pessoptimist zei

Gennadi, blijkbaar kan Trouw ook niet tellen. Jammer, net een prijs gewonnen en dan toch de anderen napraten.
De rest van je opmerking munt niet uit door helderheid. Aanval op Zuid-Israel? Waar? Is Israel zich aan het verweren nadat Hamas lafhartig met een luchtaanval Ehud Barak in zijn auto heeft vermoord en vervolgens Tel Aviv aan het platgooien is? Misschien dat tegen de tijd dat zoiets gebeurt, ook pro-Israel-demonstraties op de been komen. Want gewoonlijk worden demo's gehouden uit protest tegen agressors.

Daniella van den Akker zei

op de foto in Trouw zie ik veel mensen Gennadi jij niet? bijna tweehonderd en dan zijn 3 kanten van de foto middenin de massa afgesneden. kun je dat volgens jou niet zo in het Nederlands zeggen, "de mond snoeren"? wel hoor, dat is een geheel geaccepteerde manier om te zeggen dat het bewijs van het tegendeel overduidelijk aanwezig is. Ik ben een echte Nederlander en ik ken mijn taal. hartelijke groet uit Egypte

trees zei

Ik zie dat er weer flink wordt gelogen over de aantallen mensen bij dit protest. Het Palestina komitee liegt zelfs keihard over ongeveer 500 !

Ik heb het gebeuren prachtig vanuit de lucht kunnen volgen via deze webcam

http://hdtv.webcam.nl/website/page1/page7/h264_streaming_video.html

Deze webcam geeft iedere 15 seconden een ander beeld van de Dam , en ook een prachtig overzicht van de demostratie. Indien je op het beeld klikt , staat het stil en kun je rustig koppies tellen. Ik kwam tot ongeveer 180 halverwege de demo.

Abu Pessoptimist zei

Mooi, fantastisch, geweldig. Maar niet controleerbaar want die cam laat nu iets anders zien. Ik vind het zo wel genoeg. Als jij denkt dat het er 180 waren, wees er dan gelukkig mee, en stel voor mijn part vast dat ik - die erbij was - niet kan tellen. Veel geluk. Ik heb belangrijker dingen aan mijn hoofd dan dit soort gezeur.

Feng zei

trees kennelijk genoeg om er mee bezig te zijn: demonstratie geslaagd!

Trees zei

Ik zit even de commentaren op dit stuk te lezen, en ik moet eigenlijk zo ontzettend hard lachen, had ik even nodig . trees, zit jij nu echt op een webcam te turen, om daar vervolgens mee te scoren. Om je gelijk te krijgen over het aantal mensen wat aanwezig zou zijn geweest bij een demonstratie tegen het geweld op Gaza? Verspil je daar je tijd aan? dat deed ik op de kleuterschool, als ik ruzie had met mijn vriendinnetjes. Ik heb een mooiere jurk aan dan jij, nietes , de mijne is mooier. Jeetje. Al zouden er 2 mensen gestaan hebben, dan zou het al een succes geweest zijn, dus 200 of 500 of 5000, het doet er niet toe. Wat er toe doet is dat er in ieder geval een club mensen was die inzien dat er hier iets heel fouts aan de gang is. Aantal is niet belangrijk. betekent dit voor jou misschien dat al diegenen die er niet waren achter dit geweld staan? geeft dat jou het idee dat je gelijk heb? Moet je uberhaupt dit soort dingen doen,staren naar een webcam, om je gelijk te bewijzen? meid, get a life. en ga wat nuttigs doen met je leven. Ik denk echt dat jij degene ben die hier de flater slaat.

Sonja zei

Waarom sodemieter je die extremisten er niet gewoon af Martin.

Trees zei

Nog even een reactie op onze trees. Zag vanochtend dit stukje in de Telegraaf, dat liegt er ook niet om.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21107715/__Pro-Israel-demonstratie__.html

Abu Pessoptimist zei

Leuk, Met een foto van Mosko, de advocaat, met een Israelische vlag.

Israeli's roven 100 palmbomen en breken vier huizen en een kapperszaak af

(Foto IMEMC) Israelische militairen zijn woensdag binnengevallen in het dorp Jiftlik (ten noorden van Jericho n de Jordaamvallei) en hebben ...