woensdag 7 november 2012

Bassem Tamimi opnieuw veroordeeld: 4 maanden na een plea bargain


De arrestatie van Bassem Tamimi op 24 oktober tijdens de demonstratie tegen een upermarkt van Rami Levi in de nederzetting Sha'ar Benyamin, die met groot geweld uit elkaar werd geslagen

Bassem Tamimi, 45, actievoerder uit het Palestijnse dorpje Nabi Saleh,  onderwijzer en vader van vier kinderen, is dinsdag opnieuw tot vier maande gevangenisstraf veroordeeld. Dat gebeurde wegens het feit dat hij op 24 oktober was opgepakt tijdens een demonstratie tegen een Israelische supermarkt in een nederzetting op de Westoever (zie foto hierboven). Behalve de gevangenisstraf wegens het deelnemen aan een illegale samenscholing, het tegenwerken van de politie, en inbreuk maken op een voorwaardelijke straf, kreeg hij ook een boete van 5000 shekel en werd zijn nog uitstaande voorwaardelijke straf van 17 maanden met drie jaar vermeerderd.
De militaire rechter in Ofer kwam tot deze uitspraak nadat Tamimi's advocaat, Neri Ramati, een plea bargain met de aanklager overeen was gekomen, vanuit de wetenschap dat schuld bekennen in ruil voor een nog enigszis overzichtelijke straf voor de (Palestijnse) verdachten gewoonlijk een veel beter resultaat oplevert dan onschuld volhouden. Dat betekent een eindeloze tijd in voorarrest doorbrengen voor een proces dat maanden op zich kan laten wachten en dat sowieso slecht uitpakt. Immers, de Israelische militaire aanklagers scoren bijna 100% succes met hun aanklachten. Ze zijn zonder meer wereldkampioen in dit opzicht.

Tamimi, die een erkende actieleider is van de geweldloze protesten in Nabi Saleh tegen de Muur, is intussen 13 keer opgepakt. Hij heeft al eens drie jaar vastgezeten onder administratieve detentie (zonder aanklacht en zonder vorm van proces). In 1993 was hij als gevolg van een gewelddadige arrestatie enkele dagen bewusteloos en had nadien een hersenoperatie nodig. De laatste keer dat hij vastzat, op basis van bewijs dat onwettig was verkregen (kinderen die onder druk waren gezet om tegen hem te getuigen), duurde het proces 13 maanden. Hij zat al die tijd in voorarrest.Amnesty Iternational had enkele dagen geleden nog - tevergeefs - een beroep op de Israelische autoriteiten gedaan om Tamimi te laten gaan. 

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik bewonder deze man die zich constant verzet tegen de bezetter.
gr. Jose

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...