zondag 18 november 2012

Vier kinderen, vijf volwassenen gedood in Gaza, journalisten gewond, Egypte bemiddelt

http://s1.reutersmedia.net/resources/r/?m=02&d=20121118&t=2&i=675644744&w=&fh=&fw=&ll=700&pl=390&r=CBRE8AH0WUY00
Palestijnse brandweerlieden blussen een brand in een woonhuis in Gaza-stad na raketinslagen. Israel ging er zondag in de koop van de dag steeds meer toe over woonhuizen te bombarderen. Het resultaat was 11 dode burgers, van wie een vijftal (jonge) kinderen (Foto Reuters).

(Updated - 18.00 uur). Vier Palestijnse kinderen en vijf volwassenen zijn zondag gedood bij voortgaande Israelische bombardementen op Gaza. Muhammad Abu Naqira werd gdood bij een aanval op Rafah. En bij een luchtaanval op de wijk  Shujaiyya in Gaza-stad kwam een vrouw, Saadiyya al-Theib, om het leven..Bij een bombardement van het Shati-kamp in Gaza-stad werden  de 9-jarige Tasneem al-Nahal en de 27-jarige Ahmad al-Nahal, gedood. Beiden waren familie van elkaar, maar het was niet meteen duidelijk op welke wijze. Eerder werd de 18 maanden oude Eyad Abu Khousa gedood bij een luchtaanval op het Bureij-kamp. Zijn broertje raakte gewond. Voordat Eyad werd gedood, kwamen nog twee andere kinderen om en raakten 12 mensen gewond toen twee woonhuizen werden gebombardeerd in Noord Gaza. Medische kringen identificeerden de kinderen als de driejarige Tamer Abu Asaifan en de één jaar oude Jumana Abu Asaifan. Ook deze twee waren familie van elkaar.  
In Al-Tufah in Noord-Gaza werd een politiebureau platgegooid. In het puin werd het lichaam aangetroffen van een vrouw, de 52-jarige Nawal Abed al-Ali. Tenminste 56 Palestijnen zijn tot nu toe bij de Israelische aanvallen gedood, ruwweg de helft van hen zijn burgers. Er zijn meer dan 550 gewonden.


Khader Zahar, een 20-jarige Libanese cameraman van Al-Quds tv, wordt het ziekenhuis ingereden nadat twee media-centra in Gaza-stad vanuit de lucht zijn gebombardeerd. Tien journalisten raakten gewond, twee van hen ernstig Bij Zahar werd een been geamputeerd (Reuters).

Pers. De luchtaanvallen gingen de hele nacht door, zo'n 70 in getal, en ook werd de Strook vanuit zee door de Israelische marine onder vuur genomen. Twee luchtaanvallen werden uitgevoerd op media centra in Gaza-stad, het Shawa gebouw en het Shuruq-gebouw. Bij het eerste bombardement raakten zeven leden van de crew van Al-Quds televisie uit Libanon gewond. Bij vijf van hen waren de verwondingen licht, maar twee man raakten ernstig gewond. Een van hen, de 20-jarige cameraman Khader Zahar moest een been missen. Bij het tweede bombardement werden kantoren en materieel beschadigd van Al-Aqsa TV van Hamas en het Britse Sky News.  Drie werknemers van Aqsa-tv raakten gewond. Israelische militaire woordvoerders zeiden dat de aanvallen gericht waren geweest op antennes op de daken van de gebouwen, die door Hamas 'gebruikt werd om terreur uit te oefenen'. De  'Middle East Foreign Press Association' gaf een verklaring uit waarin Israel om uitleg werd gevraagd. 
Vanuit Gaza werden zaterdag na middernacht geen raketten meer op Israel afgevuurd. Zondagmorgen werden de beschietingen echter weer hervat.
Israel nam zondagmiddag de radiogolflegte van Hamas over. Een militaire woordvoerster weigerde een nadere toelichting te geven aan het persbureau Ma'an. Het ligt voor de hand om te veronderstellen dat de bombardementen op antennes hier iets mee te make hadden.

A car damaged by shrapnel from a Fajr missile interception over Holon
Ee auto in het Israelische Holon vatte zondag vlam, ageraakt te zijn door delen van een op Tel Aviv afgevuurde raket die was onderschept door het Iron Dome systeem (Haaretz).

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil al-Arabi brengt dinsdag een bezoek aan Gaza aan het hoofd van een delegatie om solidariteit te betuigen met de Palestijnen. Dat gebeurt nadat de Arabische Liga zaterdag in een spoedzitting het Israelische optreden veroordeeld heeft en besloot haar politiek ten opzichte van Israel opnieuw tegen het licht te houden. Een 'task force' van de Liga zal kijken of het nut heeft 'om het Arabische vredesinitiatief van 2002 te handhaven als een strategische keuze'. Dit vredesinitiatief bood Israel vrede en erkenning aan, mits Israel zich volledig zou terugtrekken uit Gaza, Oost-Jeruzalem en de Westoever en zou instemmen met een rechtvaardige regeling van het Palestijnse vluchtelingenprobleem. Ook werden de Arabische staten opgeroepen om te blijven bij eerdere besluiten om niet verder te gaan met een normalisatie van de betrekkingen met Israel. Diplomatieke kringen zeiden echter dat dit geen gevolgen zal hebben voor de vredesovereenkomsten van Egypte en Jordanië met Israel.

Tayyip Erdogan 
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan hield zaterdag een toespraak op de Universiteit van Cairo na zijn ontmoeting met president Morsi. Erdogan zei onder meer dat Egypte en Turkije heel goed zonder buitenlandse inmenging voor stabiliteit in het Midden-Oosten kunnen zorgen. Hij prees Egyptes besluit om zijn ambassadeur uit Israel terug te roepen en hij voegde eraan toe dat Turkije en Egypte zullen samenwerken bij het steunen van het Palestijnse volk. (Reuters)

De Egyptische president Mohammed Morsi zei intussen dat Egypte in constant contact staat met Israel en de Palestijnen. Op een persconferentie met de Egyptische premier Erdogan zie hij dat er 'wat aanwijzingen zijn' dat er mogelijk gauw een staakt-het-vuren tot stand kan komen. 'Maar er zijn nog steeds geen garaties', voegde hij eraan toe. Ook de leider van Hamas, Khaled Meshaal, is in Cairo. Hamas heeft eerder gezegd alleen tot een staakt-het-vuren bereid te zijn als er garanties zijn dat Israel zich er dit keer wèl aan zal houden. 
Erdogan zei op de persconferentie dat 'iedereen moet weten dat Israel vroeger of later ter verantwoording zal worden geroepen voor de onschuldige kinderen die het op zo'n onmenselijke wijze afslacht in Gaza'. Egypte en Turkije hebben beide publiekelijk pogingen van de Verenigde Staten van de hand gewezen om hen te bewegen Hamas onder druk te zetten het afvuren van de raketten te stoppen. Zij hebben allebei de schuld voor het geweld bij Israel gelegd.
De Amerikaanse adjunct nationale veiligheidsadviseur Ben Rhodes zei zaterdag dat president Obama met premier Netayahu van Israel is overeengekomen dat een de-escalatie van wat er in Gaza plaatsvindt de voorkeur verdient - op voorwaarde dat Hamas ophoudt met zijn beschietingen. Rhodes vatte in een gesprek met journalisten de (ruggegraatloze, AbuP) Amerikaanse positie als volgt samen:  'Wij geloven dat de reden van het conflict het afvuren was van raketten vanuit Gaza.' 

Geen opmerkingen:

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...