zaterdag 24 november 2012

Vissers in Gaza mogen na staakt-het-vuren eindelijk verder uit de kust vissen

Israel heeft het er na het staakt-het-vuren in Gaza in toegestemd dat de vissers in Gaza nu een gebied tot zes zeemijlen uit de kust mogen bevissen. Het bureau van de premier van Gaza, Ismail Haniye liet weten dat hij van de Egyptenaren heeft gehoord dat de zone tot zes zeemijl is uitgebreid. Tot nu toe liet Israel de vissers niet vissen buiten een gebied van drie zeemijlen uit de kust. Murad al-Issi, een lid van de groep va vissers, zei dat sommige vissers zaterdag ook al zes mijl uit de kost hebben gevist en dat Israel hen  ongemoeid heeft gelaten. 
 Nazar Ayesh, van  bond van vissers in de Gaza-strook, merkte echter op dat zes zeemijl niet genoeg is. De visser kunnen daarmee hun families niet onderhoudenen. Ongeveer 70.000 mensen in Gaza zijn afhankelijk van de visvangst.
De permissie zou moeten worden uitgebreid tot 20 zeemijlen, aldus Ayesh. Dat is ook de internationaal overeengekomen grens van de territoriale wateren. Tot Hamas aan de macht kwam in 2007 liet Israel de vissers in Gaza ook tot die grens van 20 mijl vissen. Dat werd later ingekort tot zes mijl. En nog later, twee jaar geleden, tot drie mijl. De vissers in Gaza klaagden dat zij met de opbrengst in die driemijlszone hun families niet konden onderhouden.
 Een verdere verruiming van de mogelijkheden zal de komende dagen worden besproken tijdens onderhandelingen in Cairo. Daar zullen ook andere aspecten aan de orde komen die te maken hebben met de uitwerking van het staakt-het-vuren, zoals het opheffen van de beperkingen op de beweging van mensen en goederen.  

Geen opmerkingen:

Israeli's roven 100 palmbomen en breken vier huizen en een kapperszaak af

(Foto IMEMC) Israelische militairen zijn woensdag binnengevallen in het dorp Jiftlik (ten noorden van Jericho n de Jordaamvallei) en hebben ...