zaterdag 10 november 2012

Israel beschiet wijk van Gaza-stad: vier doden en 26 gewonden


(Ma'an News)

Granaatvuur van een Israelische tank heeft zaterdag vier mensen gedood in Gaza-stad. Niet minder dan 26 mensen raakten gewond, zo hebben bronnen in Gaza meegedeeld. Van tien van hen is de toestand ernstig, zoniet kritiek. Het was het hoogste slachtoffertal bij één enkel incident in maanden tijd. De beschieting was een reactie op een beschieting met een anti-tankraket van een Israelische jeep aan de grens, waarbij gewonden vielen. 
Bij de beschieting van Gaza-stad werden Ahmad al-Dardasawi (18) en  Muhammad Hararah (17) onmiddellijk gedood, terwijl twee andere nog niet geïdentificeerde mannen later overleden aan de verwondingen die zij bij de beschieting had opgelopen.  
Nog eens vier mensen raakten zaterdag gewond bij een andere Israelische aanval, ten oosten van Khan Younis, zodat het totaal aantal gewonden van zaterdag 30 bedraagt
In het gebied ten oosten van Khan Younis werd een dag eerder al de 13-jarige Hamid Younis Abu Daqqa gedood. Hij werd getroffen toen hij met vriendjes voor zijn huis een voetbalwedstrijd speelde. De mitrailleurkogels die hem doodden werd vermoedelijk afgevuurd door een helikopter. Hamid, zo vertelde zijn vader aan de de pers, was gek op voetbal en had als ideaal profvoetballer te worden. Hij stierf in het shirt van Real Madrid dat hij altijd droeg als hij met vriendjes een match speelde     

 De dode Ahmad al-Dardasawi (18).

De Israelische krant Haaretz schreef echter dat de beschieting van de wijk van Gaza-stad volgde nadat bij de grens een anti-tankraket was afgevuurd op een militaire jeep. Aanvankelijk meldde de krant dat  daarbij aan Israelische kant niemand gewond raakte. Later werd echter bekend gemaakt dat bij deze aanval vier Israeli's gewond raakten, van wie twee ernstig. 
Er zijn de afgelopen weken meerdere incidenten aan de grens met Gaza geweest waarbij Palestijnse bommen afgingen of beschietingen over en weer plaatsvonden. Bij één incident raakte een Israelische officier zwaar gewond, bij een ander werd een APC beschadigd en raakten drie militairen licht gewond. Het doodschieten van het 13-jarige jongetje bij Khan Younis, vrijdag,  was een reactie op een ontploffing waarbij een onbemande jeep de lucht inging en volledig werd vernield. Er werd toe in het wilde weg op huizen en landerijen gevuurd, aldus berichtten medische bronnen in Gaza. Er was ook vrijdag een bericht van Hamas dat zijn Ezz eddin al-Qassem strijdkrachten in actie waren gekomen tegen Israëlische troepen die de Gaza-strook waren binnengetrokken.
Het incident van vandaag geeft aan, evenals de manier waarop de 13-jarige Hamid Abu Daqqa aan zijn eind kwam, dat de Israelische troepen in reactie op aanvallen domweg in het wilde weg het vuur openen op hun omgeving- zelfs als dat spelende kinderen zijn of een dichtbevolkte stadswijk - zonder dat zij zich om burgerslachtoffers bekommeren. In omringende landen (Syrie, Libië) worden regimes ter verantwoording geroepen of afgestraft als zij het vuur openen op burgerbevolkingen. Israel wordt echter al sinds 2007 niets in de weg gelegd bij de slachtpartijen die worden aangericht in Gaza. Te vrezen valt dat er nog heel wat water door de Jordaan moet stromen voordat de internationale gemeenschap eindelijk in actie komt om hier paal en perk aan te stellen.

Geen opmerkingen: