vrijdag 16 november 2012

Israel roept nu 75.000 man onder de wapenen


Rook van een raket van Hamas boven Jeruzalem. 

3 x Updated: Het wordt steeds waarschijnlijker dat Israel een grondoffensief tegen Gaza zal beginnen en wel één van een omvang die groter is dan de invasie van 2008-2009 waarbij ruim 1400 Palestijnen, meest burgers, werden gedood. Premier Bibi Netanyahu riep vrijdagmiddag zijn 'kernkabinet' van negen ministers voor overleg bijeen, en intussen was kabinetssecretaris Zvi Hauser bezig aan een telefonische enquête onder het hele kabinet om goedkeuring te krijgen voor het oproepen van niet minder dan 75.000 reservisten.
 Tijdens de 'Cast Lead'-operatie van 2008- 2009 werden slechts enkele tienduizenden opgeroepen. YNet haalde een anonieme regeringsfunctionaris aan die zei dat Israel de operatie beduidend zal gaan opschroeven.
 Het feit dat Israel aanstalten maakt de zaak verder te escaleren kwam nadat vrijdagmiddag voor het eerst sinds ruim 20 jaar (sinds de Scud raketten van Saddam Hussein in 1991) raketten op Tel Aviv waren afgevuurd. De projectielen zouden in open terrein terecht zijn gekomen. Ook in Jeruzalem werd luchtalarm gegeven. De Qassam Brigades maakten bekend dat zij degene waren geweest die twee eigengemaakte raketten op Tel Aviv hadden afgeschoten en een andere, van een ander type, gericht op het gebouw van de Knesset. Deze laatste raket kwam overigens niet in Jeruzalem terecht, maar ergens in de buurt van het nederzettingenblok Gush Etzion. Israelische troepen zouden nog op zoek zijn naar de resten van het projectiel. 
Leiders van Hamas hebben laten weten dat zij diverse oproepen om een staakt-het-vuren in acht te nemen hebben afgewezen. 'Er waren diverse oproepen voor een staakt-het-vuren, maar dat komt er niet snel,' zei  Mousa Abu Marzouq, de nummer twee van Hamas die in Cairo woont. Hij voegde eraan toe dat Hamas een eind eist aan Israels beleg van Gaza en aan het doden van leiders van Hamas.
De VS hebben Egypte en Turkije en sommige Europese landen gevraagd hun invloed bij Hamas aan te wenden, zo maakte Ben Rhodes, de plaatsvervangende Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur vrijdag bekend in een 'conference call' met verslaggevers. Maar woordvoerder van Hamas, Sami Abu Zuhri, zei vrijdag dat de beweging verzoeken van diverse would be onderhandelaars had afgewezen. Na een bijeenkomst met diverse fracties zei hij dat Hamas gelooft dat Israel niet serieus een staakt-het-vuren wil en dat met de diverse bewegingen is afgesproken dat pas een staakt-het-vuren van kracht kan worden als er harde garanties zijn dat Israel het ook zal naleven.
Tijdens diverse luchtaanvallen werden vrijdag weer de nodige Palestijnen gedood. In Rafah in het zuiden werd Khalid Khalil al-Shayer, 28, van zijn motor geschoten en gedood, twee andere mensen raakten zwar gewond. Volgwens Isarel was Al-Shayer een militant. Een andere strijder van Hamas werd eerder gedood in Khan Younis. Ook werd een vrouw dood binnengebracht in een ziekenhuis. Later werd nog een dode gerapporteerd in Khan Younis. In de avond vielen vier doden bij een luchtaanval in het Maghazi-kamp in Midden-Gaza. Het waren een militaire leider van Hamas, Ahmad Abu Jalal, 43, zijn broers Majd Abu Jalal, 33, en  Ziad Farhan Abu Jalal, 23, en Hasan Salim al-Hulei, 27.
Kort voor deze laatste luchtaanval had een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, Adham Abu Salmiya, gezegd dat 24 doden waren en 255 gewonden. Zo'n 100 van hen zijn kinderen, vrouwen en ouderen. Dertig mensen verkeren in kritieke of ernstige toestand. Met de dode in Rafah en de vier doden in het Maghazi-kamp zijn er nu dus 29 doden. Ik zelf denk dat het er meer zijn., maar ik ben de tel een beetje kwijt en heb ook niet meer alle namen ter controle.
Israel meldde vandaag dat nu meer dan 500 bombardementsoperaties zijn uitgevoerd en dat er sinds het begin van de operatie 550 raketten op (moet zijn zijn: vanuit, zie commentaar hieronder)  Gaza zijn afgevuurd. (Een opmerking terzijde: Israel beweert dat het steeds wapenopslagplaatsen en raketlanceerinstallaties aanvalt. Als dat waar is, is Israels luchtmacht dus wel buitengewoon weinig succesvol met het raken van haar doelen, AbuP).
Vrijdagmorgen  bracht de Egyptische premier Hisham Qandil een bezoek aan Gaza. 

Gaza
Egyptes premier Qandil bracht samen met premier Haniye van Gaza een bezoek aan gewonden in een ziekenhuis (Reuters). 

In Cairo marcheerden duizenden na afloop van het vrijdaggebed in solidariteit met Gaza van de Azhar-moskee naar het Tahrir-plein. In de moskee hield president Morsi na afloop van het gebed een toespraak waarin hij Israel toeriep: 'We zeggen tegen de agressor dat vrede nooit bereikt zal worden door agressie..aangezien oorlog geen stabiliteit of vrede voortbrengt. Dit bloed zal een vloek op jullie zijn.'   
De menigte antwoordde met Allahu akbar en de (aloude PLO-) leuze "Met ons bloed en onze geest offeren wij ons op voor Palestina'. 
   Tahrir
Leden van de Gama'at al-Islamiyya tijde de betoging op Tahrir.  

7 opmerkingen:

Jaap Hamburger, vz. EAJG zei

Israel meldde vandaag dat nu meer dan 500 bombardementsoperaties zijn uitgevoerd en dat er sinds het begin van de operatie 550 raketten op Gaza zijn afgevuurd.

Bedoeld: Op Israël...

Abu Pessoptimist zei

Dank: Hier had het woordje 'vanuit' moeten staan. Het was een lange dag waarin dit weer tussen de bedrijven werd geschreven.

Esther zei

Jaap Hamburger meent dat Hamas, een moordenaarsbende en terroristengroepering iets anders is dan wat het is. Hamburger meent dat deze bende de bevolking van de Gazastrook beschermd in plaats van terroriseert.

Overigens zijn dit de consequenties als moordenaars en hun handlangers, de Arabieren in de Gazastrook wilden immers zo graag Hamas, kozen voor hen, menen Israël met duizenden raketten en granaten te kunnen bombarderen. Ruim 12.000 tot nu toe. Dus beter opletten Jaap Hamburger.

Duidelijk is dat het EAJG uit is op vernietiging van Israël al meent zij dit te kunnen verdoezelen met wollig taalgebruik.

Abu Pessoptimist zei

Ik denk, Esther, dat wat er nu gebeurt vooral de consequentie is van het feit dat Israel heeft gekozen voor een stelletje incompetente, blinde ultranationalisten met bloed aan hun handen (Barak!).
Voor de rest is volstrekt onduidelijk waarop je je beweringen over Jaap Hamburger en EAJG stoelt. Het slaat in ieder geval allemaal nergens op.

Esther zei

Ik hoef slechts te letten op de bezorgdheid in zijn woorden, bezorgdheid over de Gazastrook, de bezorgdheid over de Arabieren in de Gazastrook en het programma van de EAJG die niet bepaald kosher te noemen is.

Overigens, als de bevolking weg wil uit de Gazastrook gaan zij maar. Als er raketten in kunnen vanuit Iran, kunnen er ook mensen uit.

Ben zei

"Overigens, als de bevolking weg wil uit de Gazastrook gaan zij maar"

esther, je doelt op een tweede volksverhuizing voor deze mensen sinds 1947?

Abu Pessoptimist zei

Esther, blijkbaar is het voor mensen zoals jij niet kosher om bezorgdheid te koesteren voor anderen dan alleen Joden. Ik ben zo vrij om jouw kashrut onjoods te vinden. Het is in geen enkel opzicht in lijn met opvattingen over rechtvaardigheid en medemenselijkheid, waar het jodendom volgens mij primair over gaat. Ik vrees dat jouw kashrut meer een racistische variant is.
En wat dat pogramma van EAJG aangaat, daar is alleen iets mis mee in de ogen van mensen die net zo'n afwijkend kashrut hanteren als jij.

Veiligheidspolitie Palestijnse Autoriteit vermoordt tegenstander Abbas

  Nizar Banat (ill. Facebook) Een van de meer uitgesproken critici van de Palestijnse Autoriteit en diens steeds minder populaire president ...