vrijdag 30 november 2012

Israel gaat de Westoever met nieuwe bouwplannen in tweeën knippen

100_2541.JPG
Het hoofdbureau van politie in E1 (Haaretz). 

Het Israelische kernkabinet van negen ministers heeft vrijdag een aantal besluiten genomen in antwoord op de stemming in de Algemene Vergadering van de VN , waar Palestina een waarnemersstatus kreeg. Het kabinet besloot dat de bouw zal worden goedgekeurd van nog eens 3,000 nieuw woningen in Jeruzalem en in andere nederzettingen op de Westoever. Verder zullen de planning procedures van nog een duizenden woningen meer in Oost-Jeruzalem en de nederzettingen worden versneld. 
Maar ook, en dit is het meest explosieve deel van het besluit, wil het kernkabinet nu de plannen doorzetten voor de bouw en aanleg van een hele nieuwe wijk tussen Jeruzalem en de nederzetting Maaleh Adumim. Dit plan, in planningstermen E1 geheten, maar in Israel ook wel al bekend onder de naam Mevasseret Adumim, is tot nu toe opgehouden door bezwaren van onder meer de VS. Opeenvolgende regeringen, van Ariël Sharon, Ehud Olmert en ook Bibi Netanyahu, hadden tot nu toe de Amerika garanties gegeven dat dit E1-plan niet zou worden uitgevoerd, omdat het effectief een barrière opwerpt tussen het noorden en het zuiden van de Westoever en daarmee het Palestijnse gebied in tweeën knipt. Nu is E1 nog een kale ruimte, al zijn er al wel infrastructurele voorzieningen aangelegd, zoals een buizenstelsel en riolering. Ook staat er  al enige tijd een groot, nieuw politiebureau, het nieuwe hoofdbureau van politie voor de Westoever (Judea en Samaria in Israelische jargon). Het vorige bureau in Ras al-Amud in Oost-Jeruzalem is in 2008 ontruimd en overgenomen door kolonisten die er een appartementencomplex van hebben gemaakt. 
Maar straks zal het de doorgang vanuit het Palestijnse gebied in het oosten naar Jeruzalem voorgoed blokkeren, terwijl het ook het verkeer tussen de twee belangrijkste andere steden in Palestina, Nablus in het noorden en Al-Khalil (Hebron) in het zuiden, zo goed als onmogelijk maakt.
Volbouwen van E1 en daarmee het in tweeën knippen van de Westoever maakt uiteraard een twee-statenoplossing, waarvan toch al steeds  twijfelachtiger  werd of die door de uitbreiding van de nederzettingen nog wel haalbaar was, gewoon onmogelijk. Het besluit van het Israelische kernkabinet heeft daarom een verstrekkende strategische betekenis. Dit besluit zou zelfs de grootste optimisten onder ons er  er toch langzamerhand ook van moeten overtuigen dat een twee-statenoplossing echt niet datgene is wat Israel wil. En zowel Haaretz als YNet melden dat de Israelische politieke top zich beraadt op nog meer  stappen.
De Israelische beslissing werd uiteraard veroordeeld door de VS en andere staten, onder het motto dat dit niet bevorderlijk is voor het vredesproces. Maar het wordt langzamerhand pijnlijk, deze rituele veroordelingen. Hoezo, welk vredesproces? En hoe lang wil het Westen nog met deze vrome rituele vermaningen doorgaan zonder er consequenties aan te verbinden? Je zal maar politicus zijn, of woordvoerder van een regering. Dan zou je je toch langzamerhand gaan schamen?  

1 opmerking:

Ben zei

...hoe lang wil het Westen nog met deze vrome rituele vermaningen doorgaan...

Volgens diverse kranten handelt Israël met de nieuwe plannen uit boosheid!! Daar geloof ik geen biet van. Dit is handelen uit kille berekening.
De Palestijnen, de VS de EU lopen vergeefs te hoop tegen de uitgestrekte middelvinger van I.

Israeli's roven 100 palmbomen en breken vier huizen en een kapperszaak af

(Foto IMEMC) Israelische militairen zijn woensdag binnengevallen in het dorp Jiftlik (ten noorden van Jericho n de Jordaamvallei) en hebben ...