dinsdag 27 november 2012

Yasser Arafat opgegraven en weer herbegraven

Blue tarp covers the entrance to Yasser Arafat's mausoleum in the West Bank city of Ramallah. The remains of the late Palestinian leader Yasser Arafat were exhumed from his grave on Tuesday so international forensic experts could search for additional clues to his death, Palestinian officials said. (AP Photo/Nasser Shiyoukhi)
Een blauwe tent staat over het graf van de vroegere Palestijnse president Yasser Arafat in Ramallah. Een ploeg experts uit Zwitserland, Frankrijk, Rusland en de Palestijnse gebieden, heeft het lichaam van Arafat dinsdagmorgen vroeg opgegraven, monsters genomen en - volgens het persbureau AP - kort daarna weer herbegraven. 
 Het opgraven gebeurde omdat het ziekenhuis van de universiteit van Lausanne (Zwitserland) in augustus krachtige sporen van het radioactieve polonium vond in kleding van Arafat die in onderzoek was gegeven door Arafats weduwe, Suha. Dat zou erop kunnen wijzen dat Arafat destijds is vergiftigd met deze hoogst giftige substantie. In Frankrijk, aar Arafat in 2004 overleed, is na de Zwitserse vinding een gerechtelijk onderzoek gestart. De ploeg forensische experts wordt vergezeld van een  Frans justitieel onderzoeksteam. Omdat het polonium, als dit de dood van Arafat heeft veroorzaakt, via zijn eten of drinken moet zijn toegediend, concentreert de groep zich naar verluidt op Arafats 'ínner circle'. Een van zijn vroegere medewerkers, zo werd gemeld, werd tenminste vijf uur ondervraagd.      
Snel resultaat van het opgraven wordt niet verwacht. Darcy Christen, een woordvoerder van het ziekenhuis in Lausanne zei dat het onderzoek van de monsters waarschijnlijk maanden in beslag zal nemen en dat er na checks en double checks waarschijnlijk pas in maart of april 2013 uitsluitsel zal zijn.  
Polonium heeft een halfwaardetijd van een half jaar. Acht jaar wordt gezien als de maximumtijd waarin nog duidelijk sporen ervan kunnen worden getraceerd. Sommige experts vragen zich af of het onderzoek daarom niet te laat komt om overtuigend bewijsmateriaal op te leveren.
Arafat overleed op 11 november 2004 75 jaar in een ziekenhuis in Parijs na een kort ziekbed aan een beroerte. De Franse artsen waren destijds niet in staat een duidelijke diagnose van deze ziekte te stellen. Direct werden beschuldigingen geuit dat hij was  vergiftigd door, of op last van, de Israeli's. Indertijd werd geen sectie verricht omdat zijn weduwe Suha zich daartegen verzette.(Foto AP)

Geen opmerkingen:

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...