vrijdag 23 november 2012

Israel schendt bestand en schiet op demonstranten in Gaza: 1 dode, 19 gewonden

Gaza - AFP
 Palestijnen verschenen vrijdag, de tweede dag na het staakt-het-vuren, voor het eerst sinds jaren  bij het grenshek dat Gaza omringt (AFP)

 De Hamas-regering van Gaza heeft troepen bij het grenshek met Israel gelegerd om inwoners van Gaza te beschermen en hen weg te houden bij de grens, nadat het Israelische leger vrijdag een 20-jarige Palestijn  heeft doodgeschoten en 19 mensen heeft gewond. De 20-jarige Anwar Abdul Hadi Qudaih werd in het hoofd geschoten toen hij ter hoogte van Khan Younis probeerde een Palestijnse vlag vast te maken aan het grenshek. Israelische militairen vuurde eerst waarschuwingsschoten af voor zij gericht  schoten op hem en op andere mensen uit de groep mensen die kwamen vieren dat de strook land bij de grens met Israel weer toegankelijk zou zijn. Qudaih werd in het hoofd geraakt, 12 andere mensen raakten gewond.
Met het incident schond Israel het staakt-het-vuren dat bepaalde dat de zogenoemde ´veiligheidszone´ van enkele honderden meters die Israel eenzijdig aan de kant van Gaza bij de grens had geclaimd, nu is opgeheven. Sami Abu Zuhri, de woordvoerder van Hamas beschuldigde Israel van het breken van het bestand en zei dat Hamas Egypte over het incident zal inlichten.  
Het was overigens niet de eerste keer dat Israel het bestand schond. Volgens woordvoerder Ashraf al-Qidra van het ministerie van Gezondheid in Gaza werden in totaal 19 mensen door Israelisch vuur gewond. Zeven anderen zouden bij een ander incident gewond zijn geraakt toen zij, eveneens bij Khan Younis, hun land kwamen inspecteren waar zij al enkele jaren niet meer naar toe hadden gekund. IMEMC meldt dat ook donderdag in hetzelfde gebied twee mensen door Israelisch vuur werden gewond, toen een groepje mensen kwam kijken naar de plek waar kort voor Israel zijn campagne tegen Gaza begon, een Israelisch voertuig door Hamas was getroffen toen het de Gazastrook was binnengereden. Vier Israelische militairen raakten toen gewond. De Palestijnen maakte foto's van het opgeblazen Israelische voertuig toen het vuur op hen werd geopend. 

Ander nieuws uit Gaza was dat vrijdag twee mensen aan de verwondingen bezweken die zij bij eerdere Israelische bombardementen hadden opgelopen. Judeh Suliman Shamlakh, die gewond was bij een luchtaanval in de Tel al-Hawa buurt van Gaza stad en Mohammad Abu Msameh die eerder gewond was geraakt bij een luchtaanval in het Maghazi kamp in Midden-Gaza. .

8 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

Vermeldenswaard aan het incident is nog dat de Palestijnse leugenpropaganda eerst beweerde dat "een Palestijnse boer gedood was die zijn land wou bewerken."

Zo kwam het in de kranten.
En ze hebben het niet gerectificeerd.

Abu Pessoptimist zei

Likoed NL, dit is een heeeel merkwaardige reactie van u. Ik heb dit bericht geschreven op basis van nieuws van twee Palestijnse persbureautjes (dat ik, zoals ik meestal doe, ook even vergeleken heb met wat de Israelische pers schreef).
Ik weet niet op welke kranten u doelt en op welke Palestijnse leugenpropaganda. Nederlandse kranten? Die werkten op basis van een persbericht van het internationale persbureau Reuters wellicht?
En dan nog, wat is eigenlijk het verschil tussen een boer die naar zijn land komt (op wie trouwens ook geschoten is, zie mijn bericht) of een blije man die de Palestijnse vlag wil bevestigen aan dat gehate hek waarvan hij denkt dat hij er eindelijk, na jaren, weer gewoon bij kan komen?

Likoed Nederland zei

Feit is dat de kranten het feit verkeerd brachten.

En u vermeld ook niet wat er echt gebeurd is.

Dat was dat een iemand met een Hamas vlag door het niemandsland ging naar het hek met een Hamas vlag en daar overheen wilde klimmen, ondanks waarschuwingsschoten.

Iedereen weet dat Israel niet toestaat dat mogelijke terroristen over het hek klimmen.

Jessy zei

Likoed
Noen je dat vermeldenswaardig????
Ongelofelijk. Het siert je natuurlijk dat je de leugenpropaganda van israel er niet bij haalt .
Ben blij dat er mensen zijn die een ander licht laten schijnen op de gebeurtenissen in het MO als hetgeen wat van likoed afkomt. Weldenkendheid die te maken heeft met begrip door kennis en daardoor begrijpt is niet jullie sterkste kant. Begrijpelijk dat jullie dan ook maar primaire rechtvaardigheidgevoelens kunnen ontwikkelen. Liefde voor het ‘eigen volk’ eerst is een rundimentair gevoel van liefde dat voortkomt uit een egoistische persoonlijkheid en nog ver heel ver afstaat van onvoorwaardelijke liefde met al wat leeft.

Abu Pessoptimist zei

Tja, Likoed, ik geloof onmiddellijk dat u de allerbeste bron had voor dit bericht. Alleen jammer dat u niet vertelt welke dat was. Ik moet zeggen dat ik het opmerkelijk vind dat u komt met een bron die de terroristische bedoelingen onthult van de arme Anwar Qudaih, die werd doodgeschoten bij zijn poging om een vlag op te hangen. Ik denk dat ik niet te ver ga als ik vermoed dat die bron een Israelische was. Alleen Israel is in staat voortdurend de gedachten van de Palestijnen te lezen en daar dan terroristische oogmerken in te ontwaren. Andere mensen zijn toch wat vaker geneigd Palestijnen gewoon als mensen te zien en te denken dat als iemand uit blijdschap een vlag ophangt, hij dan ook echt alleen bezig is om een vlag op te hangen.
Maar los van dit alles, met uw opmerkingen dat niemand het goed deed met de berichtgeving (noch de kranten, noch ik blijkbaar), vermijdt u het slim om in te gaan op de hoofdzaak. Dat is namelijk dat Israel hier het bestand op meerdere manieren brak. Niet alleen werd iemand met een gericht schot door het hoofd doodgeschoten toen hij een onschuldige vlag wilde ophangen, maar ook werden nog eens - bij in totaal drie incidenten - 19 (!) anderen, kijklustigen en boeren die hun land kwamen inspecteren, door Israelische kogels verwond.

Abu Pessoptimist zei

Esther zei

Wat maak je het weer bond met je bewering dat Israël 'het bestand' zou hebben verbroken.
Het was Hamas die ná het bestand nog eens een kleine 20 raketten op Israël af te schieten. Dus daar zit je al fout.
Als Hamas-aanhangers menen ongestraft het prikkeldraad door te kunnen knippen om Israëlisch territorium binnen te kunnen dringen laat dit zien hoe stupide zij zijn en dat zij geen barst te maken hebben met een bestand en niets met andermans grondgebied.(Ingekort, AbuP)

De dode was gewaarschuwd:
http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/iaf-successfully-drops-flyers-on-gaza/2012/10/29/0/

Abu Pessoptimist zei

Esther,
volgens mij waren het 12 raketten (niet 20) die kort na het bestand nog naar Israel vlogen zonder veel schade aan te richten. Dat was fout, en misschien een gevolg van het feit dat de commandant van de Qassam Brigades, Ahmed Jaabari er niet meer was. Hij was gewend de zaak in de hand te houden als dat nodig was.
Vervolgens zorgde Israel ruim een dag na het ingaan van het bestand voor het doodschieten van één man en het verwonden van 19 anderen. Uiteraard was dat een veel ergere inbreuk op de afspraken.
Het pamflet waar je link naar verwijst waarin Israel de bewoners van Gaza in taal die aan de Grüne Polizei lijkt te zijn ontleend vertelt dat zij door terroristische organisaties als menselijke schilden worden gebruikt en bij de grens weg moeten blijven, was van 29 oktober en dus door het bestand achterhaald. Israel heeft de grensstrook, zoals door Hamas was geëist, weer vrij moeten geven. Je moet wél het nieuws blijven volgen als je wilt reageren op dit blog, hoor.

Trees zei

En 20 minuten nadat het bestand in zou gaan, belde ik met kennissen in Gaza, en nog steeds werd er gebombardeerd, dus ook de Israeli's keken niet goed op hun klok.