maandag 12 november 2012

Syrische verzet vormt nieuwe eenheidsorganisatie

Mouaz al-Khatib
Syrische oppositiegroepen hebben na een aanvankelijke mislukking dit weekeinde alsnog een akkoord getekend om de krachten te bundelen. Dat gebeurde onder zware buitenlandse druk. Met name de Amerikanen hadden laten weten dat zij de Syrische Nationale Raad niet langer zagen als representatief voor de Syrische oppositie en daarmee dreigde de hulpverlening vanuit de VS en de Golflanden voor de opstandelingen in gevaar te komen.  
De nieuwe organisatie heeft de naam Syrische Nationale Coalitie voor de Oppositie en Revolutionaire Krachten gekregen. Tot leider ervan werd de 52-jarige Mouaz al-Khatib gekozen, een voormalige imam van de Omayyaden-moskee van Damascus en leider van gematigde islamitische 'Islamitische Moderniserings Groep'. Als vice-voorzitters werden Riad al-Seif (66) en de dochter van de vroegere Syrische opposant Jamal al-Atassi, Soheir al-Atassi gekozen. Het nieuwe orgaan, dat 60 leden telt en waarin de Syrische Nationale Raad met 22 man is vertegenwoordigd, moet op termijn zorgen voor de vorming van een regering in ballingschap. Ook is besloten tot de oprichting van een militaire raad die de militaire activiteiten op de grond moet gaan coördineren. 
De vorming van de nieuwe coalitie kwam na een week van onderhandelingen in Doha, Qatar, die bijeen waren geroepen door de VS en Qatar met de bedoeling een nieuwe verenigde structuur voor het Syrische verzet te creëren. Deze poging leek tot het begin van het afgelopen weekeinde nog tot mislukken gedoemd. Een eerdere poging om een orgaan te vormen dat het Syrische Nationale Initiatief had moeten gaan heten, en dat geleid had moeten worden door Riad al-Seif, leed afgelopen week schipbreuk. De SNC weigerde zijn dominante positie op te geven.ook was er veel verzet tegen het feit dat de herstructurering al te duidelijk was opgelegd door de Amerikanen.
Het feit dat nu toch een nieuwe organisatie uit de grond is gestampt werd toegejuicht door de VS, en onder meer Turkije, Frankrijk en de Golflanden. Ook in Syrische oppositiekringen overheerste groot enthousiasme. Maar of deze onder druk tot stand gekomen eenheid in de praktijk gaat werken, moet worden afgewacht.

Geen opmerkingen:

Israelisch leger maakt weer een slachtoffer bij inval in Nablus

 Het Israelische leger heeft bij één van haar invallen in Nablus weer een slachtoffergemaakt en ook 31 mensen gewond, onder wie vier mensen ...