zondag 18 november 2012

Israel doodt in één klap een familie van 11 mensen


 Het lichaampje van een dood kind wordt uit het puin gehaald van het huis van de familie Al-Dalou (Reuters).
 
(Updated 23.06 uur)  Israel heeft tijdens zijn 'verdedigingsoorlog' tegen de dreigingen uit Gaza zondagmiddag een appartementsgebouw van drie verdiepingen omlaag gehaald in de wijk Sheikh Radwan van Gaza-stad. Daarbij werden in één klap tenminste 11 leden van de familie Al-Dalou uitgeroeid. Onder hen waren vier kinderen en vier vrouwen. Het was het hoogste slachtofferaantal van één enkel incident tot nu toe.
Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza zei dat het gebouw was verwoest door een raket. Alle 11 doden waren burgers, voegde hij eraan toe. De gewapende arm van Hamas, de Qassam Brigades, zei dat de slachtpartij op de familie Dalou  'niet ongestraft zal blijven'.
Een Israelische woordvoerder vertelde de Israelische Channel 2 tv dat Yehia Daraya, de belangrijkste raket-expert van Hamas, bij deze aanval het doelwit was geweest. Volgens Israels inlichtingen bevond hij zich in het huis. De woordvoerder, generaal Yoav Mordechai,  zei niet te weten of Daraya ook was gedood. De kant Haaretz meldde later dat er een foutje was gemaakt. De familie Al-Dalou was per ongeluk gedood. Het persbureau Reuters merkte op dat premier Netayahu korte tijd eerder had gemeld dat hij wereldleiders had verzekerd dat Israel zijn uiterste best doet om het aantal burgerslachtoffers tot een minimum te beperken.

 Palestijnse artsen bidden bij de lichamen van vier kinderen va de familie Al-Dalou. (APA)

Bestand mislukt. Belangrijk nieuws aan het begin van de avond: Woordvoerder Abu Zuhri van Hamas maakte bekend dat de pogingen om een bestand te bereiken zijn mislukt. Besprekingen daarover werden gehouden in Cairo en hadden de steun van de Egyptische president Morsi. De hoogste leider van Hamas, Khaled Meshaal was in Cairo, en het zelfde gold voor een hoge afgezant van Israel wiens naam niet bekend werd gemaakt. (Amos Gilad?). Deze afgezant reisde later op de avond  weer terug naar Tel Aviv. Hamas had voor de onderhandelingen begonnen gezegd dat het garanties wilde dat Israel het bestand nu ook - anders dan voorgaande keren - zou naleven.     

 Met de 11 leden van de familie Dalou mee heeft Israel deze zondag tot aan het eind van de middag door de Gazastrook verspreid 27 mensen gedood, onder wie vijf vrouwen en negen kinderen. Het totaal aantal slachtoffers van vijf dagen van Israelische bombardemenenten op Gaza  kwam op 75 doden. Het aantal gewonden ligt boven de 600.
Behalve de Dalou-familie doodden de Israeli's zondagmiddag ook Suheil Hammad (45) en Muamin Hammad (15). Zij stierven toen de watertankwagen waarmee zij door Jabaliya reden om water aan de inwoners te leveren, werd getroffen door een raket.  Later kwam de 54-jarige Atiyyeh Mubarak om bij een luchtaanval op het Nuseirat kamp in Midden-Gaza Strip. Nog weer iets later werd de dood gemeld van een tweede man bij deze aanval: de 37-jarige Husam Abu Shawish. In de avond werden nog in de Tel al-Ha'awa wijk in Gaza-stad Nabil Abu Amrah (28) en Ahmad Abu Amrah bij een luchtaanval gedood.
 
De vader van Jumana Abu Sefan (18 maanden) en haar broertje Tamer (3) barst in huilen uit bij hun begrafenis. De kinderen werden eerder zondag gedood bij een Israelische luchtaanval op hun huis.   

 Op de Westoever zijn zondag bij diverse botsingen met het leger wegens protestbetogingen in solidariteit met Gaza enkel tientallen mensen gewond geraakt. In het Qalandia kamp stierf een 20 maaden oude baby door overdadig gebruik van traangas door het leger. In Hebron werd Ibrahim Ayyash in het hoofd geschoten. Hij werd geopereerd en zijn leven hangt aan een zijden draad.

Eerder zondag waren al vier kinderen en vijf volwassenen gedood. (Zie daarvoor het stukje op dit blog hieronder).  Verschillende woonhuizen van Hamas-leiders waren zondag doelwit van aanvallen. Zo werden onder meer de woonhuizen van Marwan Issa in Middden-Gaza en van Naftih Sbeih in de wijk Daraj van Gaza-stad bij luchtaanvallen door F-16s volledig verwoest. Lees vooral het verhaal van Lydia de Leeuw op Facebook. Lydia is in Gaza en zij beschrijft van nabij hoe Israel deze zondag duidelijker dan ooit onscrupuleus burgerdoelen als woonhuizen bombardeerde zonder zich naar het leek ook maar een seconde bezig te houden met de vraag wat dat zou betekenen voor de hoeveelheid burgerslachtoffer die daarvan het gevolg zouden zijn. Cast Lead revisited, wat mij betreft. Misschien is het tijd voor een tweede Commissie-Goldstone? Of is dat nu  weer al te cynisch?  

7 opmerkingen:

Heleen zei

Bedankt Abu, voor je trouwe berichtgeving. Ik kan het bijna niet meer verdragen om het nieuws te volgen door al die leugens die er verteld worden. Dankzij jou blijf ik toch op de hoogte.

Feng zei

Heel, heel goed Abu.
Door die Arabieren een naam te geven worden het van dingen weer mensen.
Feng Chsang

Esther zei

Het IDF neemt bombardeert geen burgerdoelen. Als het huis met de grond gelijk wordt gemaakt is het omdat het gebruikt wordt als lanceerplaats door de moordenaars en terroristen. Je weet net als ieder ander dat het hele gebied vergeven is van de opslagplaatsen van raketten en dat deze naast huizen zitten, zelfs de dierentuin was vol met booby-traps.

Hamas noemt zich soldaten, maar het is een laffe bende dat burgers gebruikt om zich te beschermen en wegkruipt als het IDF komt. Niets anders dan moordenaars en terroristen.

jack zei

Waarom is een luchtalarm in Tel Aviv veel ernstiger dan inmiddels meer dan tien dode kinderen in Gaza?En waar kan ik me aanmelden bij Hamas?
Stel: in Gaza woonden alleen joden ipv palestijnen....zou de wereld dan wederom toekijken?

Abu Pessoptimist zei

Esther, Het IDF (volgens mij is het dè IDF) bombardeert geen burgerdoelen?? Ik zou zeggen: Lees even mijn stukje boven dze commentaren, volg de link naar Haaretz, lees wat daar staat en houd vervolgens beschaamd je mond.
Doeoei.

Daniella van den Akker zei

Jack dat houd mij ook zo bezig, zou het het wij en zij denken zijn? Tel Aviv zijn wij (westerse wereld) en zij zijn de Arabieren, de barbaren vanouds. Zo primitief is het volgens mij. (geheel tegen Bubers Ik en Gij) En ik sluit me bij Heleen aan, dank Abu voor je waardige stukken. groet, Daniella

Sonja zei

Wanneer het IDF voor de hele internationale pers verklaart dat zij de families van mensen die iets met Hamas te maken hebben gebombardeerd en zal blijven bombarderen, dan hoeven we op geen enkele wijze te twijfelen aan het feit dat Israël doelbewust burgers bombardeert. En het opzettelijk bombarderen van journalisten hebben ze vannacht toegeven.

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...