zondag 29 december 2013

Palestijns dorp al zes dagen door militairen afgesloten, zieke overlijdt bij Israelisch checkpoint,

In pictures Coal workers in West Bank town of Yabad
Ya'bad is een plaats waar op grote schaal houtskool wordt geproduceerd. 

Een 65-jarige inwoner van het dorp Ya'bad bij Jenin in het noorden van de Westoever is zondag overleden, nadat hij - op weg naar het ziekenhuis - lang was opgehouden bij een Israelisch checkpoint. De man, Adel Muhammed Amarnah, was met spoed op weg naar een ziekenhuis in Jenin, toen zijn  auto bij een checkpoint  werd gestopt en teruggestuurd. De chauffeur wist de militairen er, nadat hij lang was opgehouden, uiteindelijk van te overtuigen dat het een noodgeval betrof. Maar toen Amarnah in het ziekenhuis aankwam bleek hij te zijn overleden.
Ya'bad, het dorp waar de nu overleden Amarnah vandaan kwam, wordt al zes dagen afgesloten gehouden van de buitenwereld. Het Israelische leger heeft bij alle in- en uitgangen van  het dorp checkpoints opgezet en iedereen die erin of eruit wil wordt teruggestuurd. Ook is een privé huis, dat Sobhi Ali Abu Bakr voor zijn  zoon had gebouwd, door de troepen gevorderd en als uitkijkpost ingericht, compleet met een Israelische vlag in top. Wie via sluipwegen via de heuvels probeert het dorp uit te komen, wordt eveneens opgepakt. Dat overkwam bijvoorbeeld zes studenten die zaterdagmorgen probeerden naar de Al-Quds universiteit te gaan, waar ze examen moesten doen. Ze werden uren vastgehouden, voor het leger erin toestemde hen alsnog te laten gaan. Gelukkig was de universiteit bereid hen het examen alsnog te laten doen, flink wat uren later dan de andere examinandi.
De reden waarom het dorp gestraft wordt heeft waarschijnlijk te maken met het gooien van een molotov-cocktail naar een auto van kolonisten. Het dorp ligt aan een weg en is vaker bestraft omdat er met stenen of wat anders naar kolonisten waren gegooid. Zo werden in november 106 bomen van het dorp door het leger omgehakt voordat een bezwaarschrift daartegen door het hooggerechtshof in behandeling kon worden genomen. De bomen stonden in een boomgaard langs de weg en verschaften eventuele stenengooiers dekking, aldus het leger.

2 opmerkingen:

Mr.johanyip zei

Misschien toch de moeite waard om aan te geven dat het afsluiten van dit palestijnse dorp het gevolg is van jarenlange aanwezigheid van stenen gooiende palestijnen. Natuurlijk ga je zeggen dat Israeliers niks te zoeken hebben in dit gebied en dat het gooien van stenen daarmee gerechtvaardigd is. Ik zou liever aan je willen vragen, wat in jouw ogen de oplossing is van dit conflict?

Abu Pessoptimist zei

Inderdaad hebben Israeliërs naar mijn mening niets te zoeken in dit gebied. En En of stenen gooien gerechtvaardigd is als reactie op bezetting, landroof, dagelijkse vernedering etc.? Ik kan er op zijn minst begrip voor opbrengen. Verzet tegen bezetting is ook legaal onder het internationaal recht, al is niet omschrven wat dat verzet dan wel of niet mag inhouden.
En de oplossing? Tja. Zo'n 35-40 jaar geleden dacht ik dat een twee-statenoplossing een goed idee was. In 1993 (Oslo) heb ik nog een moment gedacht dat op dat gebied - ondanks al die nederzettingen en de situatie die Israel in Oost-Jeruzalem had gecreëerd - misschien een compromis mogelijk zou zijn. Nu, met tussen de 500.000 en een miljoen Israeli's die in bezet gebied wonen, denk ik dat alleen de één-staatsoplossing met volledige burgerrechten voor de Palestijnen, erkenning van het Recht op Terugkeer en een creatieve oplossing van het vluchtelingenprobleem nog uitkomst kan bieden.

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...