donderdag 15 mei 2014

Israelische leger schiet twee jonge Palestijnen dood tijdens Nakba-herdenking

شهداء وجرحى في مواجهات مع الاحتلال أمام سجن عوفر (عدسة:بهاء نصر/وفا)
Een jonge Palestijn wordt getroffen en valt neer - dood of gewond - tijdens de onlusten bij de Ofer gevangenis. (Foto WAFA).  

Israelische militairen hebben donderdag een jonge Palestijnse man en een tiener doodgeschoten tijdens een optocht ten westen van Ramallah ter herdenking van de 66ste verjaardag van de Nakba. Getuigen identificeerden de slachtoffers als de 22-jarige Muhammad Audah Abu al-Thahir uit het dorp Abu Shukheidim bij Ramallah en de 17-jarige Nadim Siyam Nuwarah uit Mazraa al-Qibliyya, eveneens een dorp in de buurt van Ramallah.
Volgens medische bronnen hadden beiden kogelwonden van scherpe munitie in de borst. Hun lichamen werden overgebracht naar het medische complex van Ramallah. Medici zeiden dat nog drie andere tieners door scherpe munitie gewond waren. Eén liep een kogelwond op in de borst, een ander een kogel in de voet en de derde in een been. Volgens de artsen was hun conditie stabiel.
Een woordvoerster van het Israelische leger die om commentaar was gevraagd, belde niet terug, aldus Ma'an News. De krant Haaretz meldde dat het leger geen commentaar gaf omdat de grenspolitie verantwoordelijk was. Maar een woordvoerster van de grenspolitie gaf evenmin commentaar. Wel wisten de Isarelsiceh kranten te melden dat geen scherpe munitie was gebruikt. (We moeten dus aannemen dat Palestijnse artsen niet in staat zijn het verschil te zien tussen kogels die door het lichaam heengaan en ''rubberkogels'' die verwondingen aan de oppervlakte van het lichaam veroorzaken).   
Deelnemers aan de optocht bij de gevangenis in Ofer zeiden dat de bedoeling van de mars was om ook solidariteit te tonen met de Palestijnse hongerstakers die nu 22 dagen bezig zijn met hun actie. De Nakba, de verdrijving en vlucht van zo'n 750.000 Palestijnen en de vernietiging van meer dan 500 dorpen, werd overigens door de hele Westoever op veel plaatsen herdacht met marsen en bijeenkomsten.
In Hebron was een bijeenkomst met toespraken van Palestijnse leiders in de Ayn Sara straat. Daarna braken botsingen uit met Israelische troepen die met traangas en met rubber overtrokken stalen kogels schoten. De heftigste clashes waren bij de ingang van de Straat van de Martelaars (Sharia Shuhada) die al een flink aantal jaren alleen nog voor Joden toegankelijk is. Er vielen zeven gewonden als gevolg van de ''rubberkogels'', van wie één ernstig, met oogletsel. Daarnaast werd een flink aantal mensen met ademhalingsproblemen als gevolg van traangas behandeld in ziekenhuizen in Hebron. In Hebron waren ter herdenking van de Nakba de scholen gesloten.

3 opmerkingen:

Cajosh zei

Wanneer beginnen wij deze Israelische akties als onwettelijke apartheids akties te zien en het ook zo noemen, pas dan zullen deze dingen op houden. Maar door dat het door Israelis word gedaan word het niet bestraft, en precies dat maakt het tot een aktie baseert op een apartheids politiek, en tot een mislijk makende zaak. wie steunt nog zulke apartheid akties de EU en USA. is toch wel schandalig bij alles wat ze op hun kerfstok hebben zouden zij het beter moeten weten, en zulke dingen vermeiden, luid de europeese geschiedenis zou dat verboden moeten zijn, maar ze herhalen de geschiedenis gewoon weer ergens anders wetende wat de uitkomst is dat is moord en geen politiek meer. Ze hebben het niet door dat ze mensen als een Osama Bin laden tot hleden afstempelen, en niet tot terroristen. hier is de vraag op zijn plaats wie zijn eigenlijk de werkelijke terroristen.......??????? Cajosh

Anoniem zei

Video (Arabisch gesproken, 3.14 min)

http://www.alwatanvoice.com/arabic/news/2014/05/15/538367.html

SUMUD

Herman

Anoniem zei

en natuurlijk is dit de normaalste zaak van de wereld. maar als het nou joden waren geweest die gewond waren geraakt was het direct wereld nieuws. ik heb het niet eens over doden want dan was israel met luchtaanvallen begonnen en honderden afgemaakt.

Israel sloopt 5 huizen, een waterput, wat vijvers, 100 olijfbomen en pakt 3 waterpompen af

  De sloop in Faraseen (FotoWafa) Updated. Gemeenteambtenaren van Jeruzalem en politie hebben in de buurt Wadi Qaddum van Silwan (bezet Oo...