donderdag 8 mei 2014

Solidariteits-hongerstaking van ruim 5.000 gevangenen in Israelische gevangenissen


 Protesttent in Nablus in solidariteit met de hongerstakende gevangenen. Foto Activestills.org, de foto van 3 mei 2014)

Meer dan 5.000 Palestijnse gevangenen zijn donderdag in  hongerstaking gegaan uit sympathie met een hongerstaking van gevangen in ''administratieve detentie'' die al sinds 24 april aan de gang is. De gevangenen willen dat Israel een einde maakt aan de praktijk van deze ''gevangenisstraf zonder enige vorm van proces''.  
De minister van gevangenenzaken van de Palestijnse Autoriteit, Issa Qaraqe, hield Israel verantwoordelijk voor deze ''explosie'' van de protestactie. en hij verklaarde dat vrijdag 9 mei een ''Dag van Woede'' wordt waarop een reeks activiteiten zal worden ontplooid uit solidariteit met de administratieve gevangenen.
Israel zegde in 2012, in een akkoord dat werd gesloten na een hongerstaking waaraan zo'n 2.000 Palestijnse gevangenen deelnamen, onder meer toe dat het het gebruik van ''administratieve detentie'' voortaan zou beperken tot ''uitzonderlijke gevallen''. Daaraan heeft Israel zich echter niet gehouden. Begin maart 2014 waren er 183 administratieve gevangenen in Israelische gevangenissen.

De mensenrechtenorganisatie Addameer, die zich bezighoudt met het lot van de Palestijnse gevangenen, meldt intussen dat aan de staking van de ''administratieve gedetineerden'' 95 gevangenen deelnemen. Zij zitten in de Ofer-, en Megiddo gevangenissen en in gevangenissen in de Negev (Naqab). Addameer voegt er voor de volledigheid aan toe dat de  Brits-Deense maatschappij G4S, die ook in diverse Europese landen diensten verleent waaronder in Nederland, camera's en surveillance apparatuur beheert in de Ofer en Megiddo gevangenissen.Er waren in diverse landen onlangs oproepen om G4S te boycotten.
Addameer meldt dat uit de Megiddo en Ofer-gevangenissen intussen 42 stakende gevangenen naar de Ayalon- en Ramleh gevangenissen zijn overgeplaatst en dat de gevangen in de Negev allemaal zijn afgevoerd naar een geïsoleerde afdeling, apart van de andere gevangenen. De laatsten worden onderworpen aan intimidatie in de vorm van dagelijks doorzoekingen van hun cel, of een weigering om meer dan twee keer van ondergoed te mogen wisselen sinds het begin van de staking. Ook zitten ze allemaal tien uur per dag met handboeien aan vast hun cel. De IPS (Israeli Prison Service) onthoudt de stakers de laatste twee weken ook zout. Hongerstakers drinken wel en gebruiken ook zout. Dat is nodig om in leven te blijven.

Geen opmerkingen:

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...