dinsdag 27 mei 2014

Man in Abu Dis overlijdt door overdadig gebruik traangas door het Israelische leger

Large amounts of tear gas have been shot directly in to the university compound where students have been preparing for exams.
Op 12 mei waren er ook clashes in Abu Dis. Toen werden onder meer grote hoeveelheden traangas geschoten in het complex van de Al-Quds universiteit, waar net examens aan de gang waren.  (Foto Middle East Monitor)

 Een Palestijnse arts van 64 jaar is dinsdag overleden als gevolg van een overdosis traangas die hij inademde tijdens een demonstratie afgelopen vrijdag. De man, Samih Wahish, was vrijdag gewoon thuis in zijn huis in Abu Dis bij Jeruzalem, toen Israelische militairen zijn woonwijk overdadig beschoten met traangas. Hij leed aan ernstige benauwdheid, maar kon het huis niet verlaten doordat buiten botsingen plaatsvonden tussen jongeren en het leger, vertelde Dr. Abdullah Abu Hilal van het Maqasid ziekenhuis in Jeruzalem. Zaterdag meldde Wahish zich met ademhalingsmoeilijkheden bij een medisch centrum in Abu Dis en zondag werd hij overgebracht naar de Intensive Care van Maqasid ziekenhuis, waar hij dinsdag overleed. Wahish had in het verleden longproblemen gehad, aldus Dr. Abu Hilal.
De lijst van mensen die overlijden als gevolg van de grote hoeveelheden traangas waarmee het Israelische leger demonstraties te lijf gaat, groeit. In April overleed een Palestijnse vrouw in haar huis in het Aida-vluchtelingenkamp.
In januari overleed een 85-jarige man in de buurt van Nablus nadat Israelische soldaten en traangasgranaat in zijn huis hadden geschoten.  In maart 2013 overleed een taxichauffeur uit Ar-Ram nadat Israelische militairen tijdens een demonstratie een traangasgranaat in zijn auto hadden geschoten. Ook abortussen en de dood van babies kunnen op het conto van traangas worden geschreven. Een geval dat veel aandacht kreeg was dat van de 36-jarige Jawaher Abu Rahme uit Bil´in, die in 2011 stierf  na een demonstratie waar het Israelische leger uitzonderlijk grote hoeveelheden traangas had gebruikt.  
  De Nederlandse cardioloog Ron van der Wieken, die toevallig op dit moment voorzitter van het Centraal Joods Overleg is, het overkoepelend orgaan van Nederlandse Joodse organisaties, vertelde me in 2011 dat hij het verhaal van Jawaher Abu Rahma niet serieus nam, omdat ''iedereen weet dat traangas niet dodelijk is''. De gevallen stapelen zich echter op. Vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met long- en luchtwegaandoeningen zijn een risicogroep, waarbij hoge doses snel fataal kunnen uitpakken.

1 opmerking:

Engelbert Luitsz zei

Niet serieus? Die Van der Wieken toch.
Voor al die niet anonieme skeptici die zich verschuilen achter een verzonnen naam: het is niet alleen Abu die dit zegt. Eerder dit jaar had de Huffington Post een aardig overzichtsartikel over de "niet dodelijke" wapens van Israel. Twee citaten.

"The army says it uses these "non-fatal riot dispersal methods" for crowd control purposes, but evidence collected by human rights groups suggests that soldiers regularly use these weapons excessively and improperly."

"An estimated 1,522 Palestinian children were injured by weapons other than live ammunition between January 2011 and December 2013, according to data collected by The United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs."

http://goo.gl/fLgZ6W

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...