maandag 5 mei 2014

Abbas en Mashaal spreken over verzoening, Hamas laat Westoever-krant en politie toe

De beweging Hamas gaat de verspreiding van de krant A-Quds weer toestaan in de Gaza-strook. Al-Quds is een krant die gemaakt wordt op de Westoever. De maatregel is genomen in het kader van de verzoening van Hamas en Fatah, zo heeft Ihab al-Ghussein, woordvoerder van de regering van Hamas tegenover het persbureau Ma'an bevestigd. Het is voor het eerst sinds zeven jaar dat Al-Quds weer in Gaza verkocht kan worden.
http://cosmos.ucc.ie/cs1064/jabowen/IPSC/pictures/Al-Quds-18-11-2006.jpg
Een nummer van Al-Quds uit november 2006 met foto's van verwoestingen door Isarelsiceh bombardementen in Rafah, Beit Hanoun en Beit Lahia in Gaza.

Sinds 2007 had Hamas de verspreiding verboden van de meest gelezen, onafhankelijk krant Al-Quds (Jeruzalem),  de krant Al-Ayyam (De dagen) die pro-Fatah is, en al-Hayat al-Jadida (Het nieuwe leven), de officiële krant van de Palestijnse Autoriteit. De PA op haar beurt verbood de met Hama verboden kranten Al-Risalah (De boodschap), Palestine en al-Istiqlal (de Onafhankelijkheid).


 
Abbas en Mashaal in Doha op 5 mei 2014 (Foto Palestinian Press Office/Thaer Ghanaim)

Update. Maandagavond hadden president Mahmoud Abbas en Khaled Mashaal, de hoogste leider van Hamas, een gesprek in Doha. in Doha. Abbas had eerst een ontmoeting met de emir van Qatar, sheikh Tamim bin Hamad al-Thani. Daarna bespraken Abbas and Mashaal lang met elkaar het verzoeningsproject van hun bewegingen. Palestijnse woordvoerders spraken van een ´´positieve atmosfeer´´. De laatste keer dat de twee elkaar spraken was in 2013 in Cairo. (Einde update)
Woordvoerder Al-Ghussein van de regering van Hamas zei ook dat Hamas de komende dagen ook een aantal politieke gevangenen  zal loslaten. Zaterdag zei Abd al-Salam nSiyam, secretaris-generaal van het kabinet van de regering in Gaza, i een verklaring dat een aantal van ongeveer 3,000 manschappen van de veiligheidspolitie van de Palestijnse Autoriteit naar Gaza zullen gestuurd in het kader van de op 23 april bereikte overeenkomst tussen Hamas en de PLO. Dit aantal was ook in de Gaza-strook gestationeerd voor 2007. In dat jaar verdreef Hamas Fatah uit Gaza, nadat Fatah had geprobeerd een coup te plegen om Hamas, dat in 2006 de Palestijnse verkiezingen had gewonnen, uit zijn machtsbasis in Gaza te verdrijven. De couppoging, onder leiding van Mohammed Dahlan, werd gesteund door de VS en Israel, maar mislukte (zie dit beroemde artikel van David Rose in Vanity Fair).

Geen opmerkingen:

Israeli's roven 100 palmbomen en breken vier huizen en een kapperszaak af

(Foto IMEMC) Israelische militairen zijn woensdag binnengevallen in het dorp Jiftlik (ten noorden van Jericho n de Jordaamvallei) en hebben ...