woensdag 28 mei 2014

Gewonden bij viering van ''Dag van Jeruzalem''

People celebrate the Reunification of Jerusalem
Zo vierden nationalistische Israeli's De Dag van Jeruzalem in 2012. (Demotix)

Ter gelegenheid van ''De Dag van Jeruzalem'' hebben woensdag traditiegetrouw confrontaties plaatsgevonden tussen Palestijnse jongeren en Israelische politie-eenheden op de Haram al-sharif, het terrein dat Israel de Tempelberg noemt. De botsingen begonnen nadat groepen Israeli's onder politiebegeleiding de Tempelberg opkwamen. Zij werden bestookt met stenen door jongeren die zich hadden verschanst, omdat verwacht werd dat de mars die (ultra)nationalistische Israeli's deze dag elk jaar houden, dit jaar niet alleen door de Oude Stad zou gaan  naar ook over de Haram al-sharif.
De politie beschoot de Palestijnen met ''rubberkogels'' (stalen cilinders die met rubber zijn overtrokken), stungranaten en traangas. Ook werden sommige Palestijnen aangevallen met pepperspray. Vier Palestijnen raakten ernstig gewond doordat zij aan het hoofd werden geraakt door ''rubberkogels'', meldden medische bronnen.
Israelische kranten meldden dat het gebied van de Tempelberg na de incidenten gesloten was voor publiek. Eerder werden Palestijnse mannen onder de 50 en alle vrouwen die wilden deelnemen aan het ochtendgebed in de Aqsa-moskee al tegengehouden door de politie. Mannen boven de 50 die werden doorgelaten, moesten hun identiteitsbewijs afgeven aan de politie.
De Dag van Jeruzalem is de dag waarop gevierd wordt dat Israel in 1967 het oostelijke deel van de stad innam. Israel noemt dat de ''hereniging;'' van Jeruzalem. Israel vierde de inname destijds door enkele dagen erna een kleine antieke stadswijk - de Mughrabi (=Marokkaanse) wijk - voor de ''Klaagmuur'' met bulldozers met de grond gelijk te maken en er een gigantische ''plaza'' voor in de plaats te maken. Oost-Jeruzalem werd later geannexeerd, nadat dit oostelijke deel eerst was uitgebreid met een aanzienlijk deel van de Westoever en een flink aantal Palestijnse dorpen. Jeruzalem bestond vóór de annexatie uit zes vierkante kilometer, na de annexatie bestond het grondgebied van de stad uit 69 vierkante kilometer.
Jeruzalem Dag wordt traditioneel in Israel gevierd met een parade door de stad waaraan met name nationalistische groepen deelnemen. Dit jaar gaat de parade door de Oude Stad. De Palestijnse winkeliers hebben opdracht gekregen vandaag hun winkels te sluiten.
Premier Netanyahu sprak woensdagmorgen tijdens een bijeenkomst op de Mercaz HaRav yeshiva in Jeruzalem, een traditioneel bolwerk van Gush Emunim, het blok der gelovigen dat indertijd het voortouw nam bij de stichting van nederzettingen in Palestijns gebied. Hij zei dat Jeruzalem 47 jaar geleden herenigd was en voortaan eeuwig zo zal blijven. ''We zijn toegewijd aan de ontwikkeling, bouw en voorspoed van onze hoofdstad, Jeruzalem. We zullen ons hart  nooit meer delen,'' zei Netanyahu.  De premier zei ook dat gewerkt wordt aan een basiswet die Israel zal definiëren als ''de natiestaat van het Joodse volk''. Op de bijeenkomst bij de nationalistische-religieuze yeshiva (joodse hogeschool) sprak verder ook minister van Huisvesting Uri Ariel (HBayit HaYehudi). ''Jeruzalem zal nooit meer gedeeld worden,'' zei Ariël. ''Tussen de rivier de Jordaan en de zee zal maar één staat zijn - de Staat Israel." 

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo worden wij nu geïnformeerd in Nederland over de situatie in Israel en Palestina. http://www.radio1.nl/item/198150-BV%20Angst%20en%20Beven:%20Israël.html

Wat een ....Nou, vul zelf maar in.

Corrie

Abu Pessoptimist zei

Tja Corrie, wat wil je. Palestijnwe agressie en Israelische reacties. Dat is wat er in de kranten staat. En dat is dus het beeld dat leeft bij de mensen.
Soms komen de mensen die bij die kranten werken er geleidelijk achter dat het misschien toch anders zit (ik spreek uit ervaring), maar na verloop van tijd komen er dan weer jonge nieuwe mensen bij die media, en dan begint het allemaal weer van voren af aan.... Van Nederland hebben de Palestijnen echt niet veel te verwachten.

Jennifer van W zei

@ Corrie,

Veel organisaties, zowel internationale als Palestijnse, proberen journalisten en politici uit te nodigen.

Helaas weigeren die massaal.

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...