zaterdag 17 mei 2014

Kolonisten vernielen 58 olijfbomen in dorp Husan bij Bethlehem

Husan - حوسان : حوسان منظر عام ٢
Husan (Foto: Palestine Remembered)

Israelische kolonisten hebben vrijdagmorgen 58 olijfbomen vernield in een boomgaard van een inwoner van het dorp Husan, ten westen van Bethlehem. Eigenaar Raji Abd al-Aziz Sabateen vertelde het persbureau Ma'an dat het niet de eerste keer was dat kolonisten van de nederzetting Betar Illit schade aanrichtten in zijn boomgaard. De boomgaard grenst direct aan de nederzetting die nagenoeg in zijn geheel is gebouwd op land dat Israel heeft afgepakt van het dorp.
Betar Illit ligt ingeklemd tussen de dorpen Husan, Wadi Fuqin en Nahhalin, die allemaal grote hinder ondervinden van de hekken er omheen en de checkpoints die het Israelische leger bemant. Husan is bovendien in tweeën gesneden door ''road 375'', een zogenaamde bypass road, die de alleen toegankelijk is voor Joden en die toegang geeft tot Betar Illit. De weg is afgezet met grote hekken, die een deel van de landbouwgrond van Husan onbereikbaar maken.

Husan en de andere Palestijnse dorpen in dit van oorsprong idyllische, heuvelachtige gebied, zijn afgezien daarvan door de aanleg van de ''Muur'', door Israeli's ook wel het ''Veiligheidshek'' genoemd, afgesloten van de stedelijke centra als Bethlehem, Beit Jala en al-Khadr waarop zij altijd aangewezen waren voor het doen van inkopen, medische zorg, onderwijs en dergelijke.
Fence at Husan village to safeguard road to Betar Ilit
Road 375 die Husan in tweeën hakt, met de hekken erlangs.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...