zaterdag 24 mei 2014

Hoge Israelische officier bevestigt dat ''oefenzones'' worden gebruikt om Palestijnen te verdrijven


Op deze zaterdag nog even wat achterstallig nieuws. Nieuws dat eigenlijk niet zo nieuw is, maar meer nog eens onderstreept wat eigenlijk al bekend was. Het komt uit de krant Haaretz van deze week en is een (nieuwe) bevestiging dat het Israelische bezettingsleger zogenaamde ''Firing zones'' (gebieden waar het oefent met scherpe munitie) gebruikt om de inwoners te verdrijven.
 Haaretz' verslaggeefster Amira Hass meldde dat kolonel Einav Shalev, een officier werkzaam bij het centrale commando van het Israelische leger (waaronder de Westoever valt) dit heeft bevestigt tijdens een bijeenkomst van een subcommissie van de Knesset. De vergadering van deze subcommissie van de Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie, waar alleen twee kolonisten, leden van de ultrarechtse regeringspartij HaBayit HaYehudi, aan deelnamen, besprak ''illegale bouw'' van Palestijnen in Area C'' van de Westoever en manieren om Palestijnen uit Area C te verdrijven.
Kolonel Shalev,  bevestigde tijdens de vergadering dat het ''verhinderen van onwettige bouw'' een van de belangrijkste redenen is waarom het Israelische leger onlangs het aantal oefeningen in de Jordaanvallei heeft uitgebreid. Hij voegde eraan toe dat als het leger minder oefent ''er onkruid gaat groeien'', waarmee hij bedoelde dat er dan gebouwen verrijzen die Israel ongewenst acht en als ''illegaal'' bestempelt.
Shalev wees er ook op dat het Israelische leger een politiek heeft ontwikkeld om tenten en andere hulpgoederen die worden verstrekt door het Internationale Comité van het Rode Kruis, de Europese Unie of NGO's die zich het lot van dakloos geworden Palestijnen aantrekken, preventief in beslag te nemen. Dat heeft die  organisaties zodanig ontmoedigt dat in ieder geval het Rode Kruis geen tenten meer verstrekt.
Een andere deelnemer aan de bijeenkomst was generaal Yoav Mordechai, de ''Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden'' (COGAT). Hij bevestigde dat de Israelische autoriteiten prioriteit verlenen aan het "verwijderen van Bedoeïenen uit het E21-gebied". Dit gebied is het nog onbebouwde gedeelte van de nederzetting Ma'ale Adumim, dat indien het straks zal worden volgebouwd Ma'ale Adumim en Jeruzalem als het ware aan elkaar zal plakken en de Westoever in tweeën zal knippen. Berichten van het slopen van huizen van Bedoeïenen in dit gebied wisselen elkaar inderdaad de laatste tijd in hoog tempo af. 
Mordechai prees overigens ook de activiteiten van de organisatie Regavim. Deze organisatie, die zichzelf een NGO noemt, struint Arabische dorpen en wijken af met de bedoeling ''illegale bouw'' op te sporen, te fotograferen en aan de autoriteiten door te geven. Regavim wordt vermoedelijk gefinancierd door de bestuurslichamen van de Israelische nederzettingen.   
Bij de militaire trainingsgebieden die voor het publiek gesloten zijn gaat het om 18 procent van de Westoever.  In die gebieden liggen zo'n 38 gemeenschappen waarin 6.200 mensen wonen, die er in nagenoeg alle gevallen al lang woonden (in sommige gevallen al eeuwen) voor Israel in 1967 de Westoever bezette. Daarbij gaat het uitsluitend om Palestijnen (vaak Bedoeïenen). Israelische zogenoemde ''illegale outposts'' worden soms ook opgericht in ''firing zones''. Die hoeven echter nooit te vertrekken.

1 opmerking:

Abu Pessoptimist zei

Interessant?

Ben White.
Israeli Apartheid: A Beginner’s Guide – Book Review

= The final group concerns impeding “the right to life and liberty”. White shows that nearly a million Palestinians have been imprisoned by Israel — among them, every year, up to 700 children — and that torture is commonplace.

In a period of three years, 67 Palestinian mothers were forced to give birth at Israeli checkpoints when they were not allowed through to get to hospital; 38 newborn babies died as a result. =
http://www.palestinechronicle.com/israeli-apartheid-a-beginners-guide-book-review/

Herman

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...