zondag 18 mei 2014

Kolonisten in Hebron vieren joods feest met het affikken van een Palestijnse boomgaard


Verbrande olijfbomen in een veld in Tel Rumeida van de familie Abu Haikal. De foto is van 2011. De kolonisten in Hebron vieren wel vaker feest door Palestijnse bomen te verbranden. 

Israelische kolonisten in Hebron hebben zaterdagavond de feestdag Lag baOmer gevierd met het in brand steken van olijfbomen in een veld van de Palestijnse familie Iqneibi in de wijk Tel Rumeida. Lag baOmer is een joodse feestdag die de dag markeert waarop ruim tweeduizend jaar geleden een einde kwam aan een epidemie die een groot aantal mensen doodde. De dag wordt traditioneel gevierd met vreugdevuren. De kolonisten in Tel Rumeida, één van de delen van Hebron waar een Joodse nederzetting is gevestigd, maken zo'n vreugdevuur al enige jaren het liefst van velden en olijfbomen van de Palestijnse inwoners in hun buurt. De kolonisten verdringen zich dan rond de brandende bomen en verhinderen Palestijnse eigenaars of de brandweer in actie te komen, terwijl het leger zich - zoals gewoonlijk in dit soort situaties - afzijdig houdt. Extra triest aan deze praktijk is dat Tel Rumeida beroemd is om zijn olijfbomen waarvan een aantal meer dan duidend jaar oud is.

الاحتلال يجرف اراضي في تل الرميدة .(عدسة: حسام ابو علان/وفا)
Israelische bulldozer in actie op 18 mei 2014 in Tel al-Rumeida. (De foto en de foto hieronder zijn van het Palestijnse persbureau WAFA)
 
Afgezien van vreugdevuren en andere soorten ongemakken die de illegale Joodse inwoners van Tel al-Rumeida veroorzaken, heeft de wijk nu ook te lijden van illegale opgravingen door de Israelische Oudheidkundige dienst. Het land van de familie Abu Haikal in Tel al-Rumeida is sinds 5 januari 2015 volledig omringd door hekken. Het huis is nog slechts door één doorgang te bereiken. Achter de hekken vinden opgravingen plaats die volgens de Oslo akkoorden met de Palestijnse Autoriteit hadden moeten zijn gecoördineerd, maar dat is dus niet gebeurd. De Israeli's, die volgens getuigen alleen uit zijn op het vinden van Joodse artefacten en andere oudheden, zoals antieke islamitische graven op hun zoektocht vernielen, hebben laten doorschemeren de aanleg te overwegen van een bijbels park zoals dat ook in Silwan bij Jeruzalem gebeurt. De Palestijnse inwoners ter plekke hebben dus alle reden om te vrezen dat de opgraving de inleiding is tot weer een nieuwe annexatie.
الاحتلال يجرف اراضي في تل الرميدة .(عدسة: حسام ابو علان/وفا)


Het Palestijnse persbureau WAFA meldde dat bulldozers zondag een muur rond het huis van de familie Abu Haikal met de grond gelijk hebben gemaakt. Volgens sommigen ging het daarbij om een muur die nog dateerde uit de Ca'ananitische tijd. Het land van de familie Abu Haikal werd omgeploegd in het kader van archeologische activiteiten en ook werd gemeld dat de Israeli's bezig waren geweest één van de duizend jaar oude olijfbommen te vellen.

Geen opmerkingen: