dinsdag 13 mei 2014

Israelische ex-premier Olmert krijgt zes jaar voor corruptie.

De Israelische ex-premier Ehud Olmert is dinsdag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het aannemen van steekpenningen. Ook moet hij een boete betalen van 1 miljoen shekel, oftewel ruim 200.000 euro. Olmert moest in 2008 aftreden in verband met de rechtszaak waarin hij  nu is veroordeeld.
Olmert had in maart al te horen gekregen dat de rechtbank hem schuldig achtte aan twee gevallen waarin hij, in de tijd dat hij burgemeester van Jeruzalem was,  steekpenningen had aangenomen in verband met de bouw van het ''Holy Land´´ project, een vastgoedproject voor welgestelden (en - maar dat terzijde - één van allerlelijkste bouwprojecten die ooit waar dan ook zijn neergezet). Dinsdag kreeg hij de strafmaat te horen. De oud-premier, die de uitspraak met gebogen hoofd bijwoonde, liet in een verklaring weten dat hij onschuldig is en dat hij in hoger beroep gaat.
Samen met Olmert werden zes anderen veroordeeld, onder wie de chef van Bouw en woningtoezicht in Jeruzalem, Uri Shitreet. Hij kreeg de maximum straf voor corruptie: zeven jaar. Rechter David Rozen liet blijken dat hij zwaar liet wegen dat Olmert en hij de smeergelden hadden aangenomen in hun publieke functie. "Een bestuurder die steekpenningen aanneemt staat gelijk aan een verrader,´´ aldus de rechter. Hij voegde eraan toe dat zware straffen op hun plaats waren om corruptie uit te bannen. Vijf andere veroordeelden, onder wie vier die de smeergelden hadden betaald, kregen lichtere straffen. In totaal wwerden 10 mensen schuldig bevonden in verband met de Holy Land zaak. In drie zaken, waaronder die van ex-burgemeester van Jeruzalem Uri Lupoliansky, moet de rechter nog een uitspraak doen over de strafmaat.

Het Holy Land project
 

2 opmerkingen:

Engelbert Luitsz zei

" Olmert moest in 2008 aftreden", maar hij bleef aan tot begin 2009. Hij was dus verantwoordelijk voor Operation Cast Lead, waarvoor hij nooit is veroordeeld. Maar dus wel als het om geld gaat.
Een democratie met enige kanttekeningen zullen we maar zeggen.

Anoniem zei

Scherp opgemerkt Engelbert.

Herman

Israeli's roven 100 palmbomen en breken vier huizen en een kapperszaak af

(Foto IMEMC) Israelische militairen zijn woensdag binnengevallen in het dorp Jiftlik (ten noorden van Jericho n de Jordaamvallei) en hebben ...