donderdag 22 mei 2014

Het Israelische leger sloopt, en kolonisten egaliseren Palestijnse grond of stichten brand


(Foto Ma'an)

Israelische militairen met bulldozers hebben woensdag 20 bouwsels vernield die toebehoorden aan een  Palestijnse familie in Jiftlik, in het noorden van de vallei van de Jordaan; 25 mensen werden hierdoor dakloos. Dertien bouwsels dienden als onderkomen voor mensen, leden van de familie Deis, zeven waren metalen structuren die vee herbergden. De reden voor de sloop was, aldus de woordvoerder van de Israelische ''Coordinator van Militaire Activiteiten in de Gebieden'' (COGAT) dat  ''de gebouwen geen vergunning hadden''. De eigenaars hadden een zaak daarover voor het hooggerechtshof verloren, aldus de woordvoerder Guy Inbar.
De Israelische rechtspraktijk, zo moet hierbij worden aangetekend, is in strijd met alle internationale regels die het verplaatsen van bevolkingen en het aanbrengen van veranderingen in de infrastructuur van bezet gebied verbieden, tenzij daar militaire noodzaak voor is. Het niet hebben van vergunningen en het wonen in huizen die dus volgens de Israelische regels ''illegaal zijn'' is normaal in de  zogenaamde ''Area C'' van de bezette gebieden (waarin ook Jiftlik ligt), want Israel geeft de inwoners van Area C vrijwel nooit vergunningen. Volgens cijfers van het Bureau van de VN voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) heeft Israel dit jaar al meer dan 248 Palestijnse eigendommen gesloopt op de Westoever en in Oost-Jeruzalem. Daarbij werden 492 mensen dakloos.
Elders in het dorp Kfar ad-Dik,  ten westen van Salfit, hebben Israelische kolonisten donderdag met bulldozers Palestijnse grond geëgaliseerd, zo meldden plaatselijke Palestijnse functionarissen. De kolonisten waren afkomstig uit de nederzettingen Alei Zahav en Bruchin en werden begeleid door militairen. Een dag eerder gebruikten kolonisten uit de grote nederzetting Ariel ook al bulldozers om landbouwgrond te egaliseren van boeren in de in het dorp Kifl Haris bij Salfit. Volgens een plaatselijke activist had die activiteit   te maken met het feit dat de nederzetting Ariël, die zich tot ruim 16 kilometer in Palestijnse gebied uitstrekt, in hoog tempo nog verder aan het uitbreiden is.
In de regio Zuid-Hebron hebben Israelische kolonisten uit de nederzettingen Abigail en Mitzpe Yair donderdag koren- en havervelden in brand gestoken van boeren bij Yatta, ze meldde een  plaatselijke  activist. Rateb al-Jabour van het Volkscomité in Yatta vertelde het persbureau WAFA dat enkele tientallen kolonisten bij de actie betrokken waren. 

In het Bedoeïenendorp Wadi al-Na'am in de Negev werd zondag 18 mei een huis gesloopt waarin een vrouw en vijf kinderen (van wie de oudste vijf is) woonden. (Foto Activestills.org). Wadi al-Na’am is het grootste ''niet erkende'' dorp in Israel, met ongeveer 13.000 inwoners. De meesten van hen zijn mensen die eerder van andere plaatsen zijn verjaagd. Het dorp heeft geen elektriciteit. Aangezien het dorp niet bestaat volgens de Israelische regels en alle huizen er dus ''illegaal zijn'', wordt er regelmatig gesloopt.

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...