vrijdag 30 mei 2014

Israelische leger pakt man met bomgordel


Tapuah checkpoint (Foto Machsom Watch) 

Israelische militairen die het Tapuah checkpoint in de buurt van Nablus op de Westoever bemanden, hebben vrijdag een man opgepakt die een ''bomgordel'' droeg, zo heeft het Israelische leger bekendgemaakt. De militaire woordvoerder, luitenant kolonel Peter Lerner,zei dat mogelijk een zelfmoord-aanslag was voorkomen.
Lerner noemde het tegenover het persbureau Reuters een ''freak incident'', mogelijk omdat aanslagen met bomgordels al zes jaar niet meer zijn voorgekomen. Ze kwamen in zwang nadat de kolonist Baruch Goldstein in 1994 29 mensen in de Ibrahimi-moskee doodschoot en er ruim 200 verwondde; en ze namen in aantal toe tijdens de Tweede Intifada, die begon in 2000. De laatste twee zelfmoordaanslagen vonden echter plaats in 2008.
Volgens Haaretz ging het om een 20-jarige man uit Nablus die ondanks het warme weer met een jas aan door het checkpoint wilde gaan. Toen de militairen hem opdracht gaven de jas uit te trekken, bleek daar een bomgordel onder te zitten.
Het is onduidelijk of de man op eigen houtje handelde of lid was van een organisatie, meldde Haaretz. Het laatste is ook hoogst onwaarschijnlijk. Plegers van zelfmoordaanslagen werden gewoonlijk door helpers Israel binnengesmokkeld, waarbij checkpoints uiteraard werden vermeden.
Israelische veiligheidsdiensten maken met enige regelmaat melding van het oprollen van ''terreurcellen'' of het aanhouden van mensen die met messen of ander wapens kop weg zijn om aanslagen te plegen. De bron van deze bekendmakingen is altijd Israelisch en (veel van) de feiten blijven vaak geheim omdat de geheime diensten tijdens rechtszaken nooit volledige opening van zaken (hoeven te) geven. Het wordt tijd dat mensenrechtenorganisaties, die zich altijd afzijdig hebben gehouden als plegers van geweld in het spel waren, zich ook over dit soort zaken ontfermen. Israel, c.q. veiligheidsdiensten als de Shin Bet, hebben er belang bij met enige regelmaat zaken aan te brengen waaruit blijkt dat de Joodse staat gevaar loopt en de dienst hard nodig is. Ik zou echter wel eens willen weten in hoeveel van dit soort gevallen het gaat om ''mental cases'', of opgeklopte non-items, zoal in het geval van Ameer Makhoul, de directeur van de overkoepelende welzijnsorganisatie Ittijah in Haifa, die negen jaar kreeg wegens ''hulp aan de vijand'' en nu al vier jaar op ondeugdelijke gronden gevangen zit.

Geen opmerkingen:

Israel verplaatst Gaza naar de Westoever

 Israel is bezig het vluchtelingenkamp Jenin op de uit Gaza bekende wijze te veranderen. Bij de gisteren begonnen "Iron Wall'' ...