zondag 25 mei 2014

De aanslag in Brussel en de verknipte werkelijkheid van Netanyahu en de zijnen

Het is altijd geweldig prettig als er mensen zijn die onbegrijpelijke zaken tot bevattelijke dimensie weten te herleiden. Zo hebben we geleerd hoe het komt dat voorwerpen naar beneden vallen als je ze loslaat, dat onweer iets te maken heeft met positief geladen wolken en niet met een of andere slecht gehumeurde god,. en dat onbegrijpelijk menselijk gedrag vaak wordt veroorzaakt doordat we beschikken over een onbewuste met eigen autonome impulsen. 
Sommige fenomenen zijn desondanks nog steeds niet of onvolledig verklaard. Zo kennen we niet de grenzen van het heelal, en hebben we geen volledig sluitende antwoorden op de vragen waaruit zaken voortkomen als terreur, xenofobie, racisme of antisemitisme.
Hoewel... in de wereld is er in ieder geval één land waarvan de leiders over een dermate heldere visie beschikken dat ze een aantal van die laatste vragen wel degelijk weten te beantwoorden. U raadt het vast al, dat land heet Israel.
Nauwelijks heeft de één of andere gek een lafhartige en zinloze aanval gepleegd op het Joodse museum in Brussel, of de premier van Israel weet al wat de dader dreef, ook als is die ontkomen zodat we niets weten van zijn achtergrond. Nog de avond zelf verklaarde Netanyahu dat de aanval een direct gevolg was van de "constante ophitsing tegen de Joden en hun staat. Voortdurend horen we op Europese bodem laster en leugens jegens de staat Israel, terwijl de misdaden tegen tegen de menselijkheid en moorden die in onze regio worden gepleegd systematisch worden genegeerd. Ons antwoord aan deze hypocrisie is voortdurend de waarheid vertellen, ons niet aflatende gevecht tegen terrorisme en het opbouwen van onze kracht.”
Netanhyahu stond met deze snelle analyse overigens niet alleen. Ook minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman schreef de aanval in Brussel meteen toe aan opruiing en “oproepen tot een boycot van Israel en boycots van Israelische producten, tegen Israel gerichte acties in international fora en een automatische eenzijdige standpuntbepaling tegenover Israel. Antisemitisme,'' zei Lieberman, '' heeft vele veranderingen ondergaan in de loop van de geschiedenis, maar de basis is altijd haat jegens Joden geweest alleen omdat ze Joden waren, waar ze ook waren, of ze nu wonen in Jeruzalem, Tel Aviv, (in de nederzetting) Ariel, (of de nederzettingen in) Hebron, Brussel of op Mars."
En een andere Israelische leider van dit moment, de minister van Economie en leider van de partij Habayit HaYehudi, Naftali Bennett, zette op zijn Facebook pagina de van diep inzicht getuigende zin dat antisemitisme ''zichzelf in deze generatie vermomt als anti-Israel of anti-zionistisch." Hij voegde eraan toe dat "sommige Israeli' s geloven dat als Israel aardig en verlicht genoeg is en wij onszelf bevrijden van ons  nationalisme, de haat van Israel dan zal verdwijnen. Maar het is in feite andersom. Dus wat moeten we doen? Onszelf zijn en wonen in ons land met grote Joodse trots." (Waarbij, dit ter verduidelijking, Bennett met wonen in ons land, natuurlijk ''heel Eretez Isarel bedoelde, inclusief de bezette gebieden).

Wat leren we van deze reacties? Ten eerste dat dat Israel geleid wordt door mensen die menen dat Israel niet bekritiseerd mag worden, omdat dat het eeuwenoude antisemitisme zou losmaken. Netanyahu, Lieberman, Bennett en diegenen die hen hebben gekozen, denken dat zij boven elke kritiek verheven zijn en zich niet aan internationale wetten en regels hoeven te houden omdat mensen die zich daarop beroepen alleen maar antisemitische drijfveren hebben. Palestijnen die niet vrijwillig vertrekken als Joden hun huis in Jeruzalem of Hebron willen hebben of hun grond bij Ariël, zijn antisemiet. En de mensen die het voor hen opnemen zijn dat eveneens.
En ten tweede dat Westerse politici grosso modo nog zozeer verlamd zijn door de angst voor antisemiet te worden uitgemaakt, dat ze min of meer in die voetsporen volgen. Is er iemand die Netanyahu op het ongepaste karakter van zijn opmerkingen wijst? Waarom vertelt niemand Lieberman en Bennett dat het gedrag van Israel er in grote delen van de wereld wel degelijk toe bijdraagt dat Israel wordt gezien als een paria-staat en dat dat helemaal niets te maken hoeft te hebben met ''eeuwenoude gevoelens van antisemitisme''?
En tenslotte: in welke verhouding  staat de - overigens terechte - opwinding over het incident in Brussel tot de vrijwel totale afwezigheid van Westerse afkeuring over de zich opstapelende bewijzen van het willekeurig doodschieten van Palestijnse burgers door Israelische soldaten, zoals de twee jongens op 15 mei in Beitunia? Of - om maar twee gevallen te nemen die de linkse Israelische politicus Yossi Sarid eergisteren in een artikel oprakelde -  over de dood van de 14-jarige  Youssef Shawamreh, die in maart gundelia ging zoeken, een plant die de Palestijnen graag eten, en van een afstand werd doodgeschoten, en de Palestijns-Jordaanse rechter Raed Zuayter, die in maart bij de Allenby brug zonder enige reden met drie schoten werd afgemaakt?
 En dan zwijg ik nog over de talloze gevallen van landroof, mishandeling, en alle andere verkrachtingen van de mensenrechten in Gaza en op de Westoever. Het wordt tijd dat Westerse politici de durf krijgen om mensen als Netanyahu c.s. in hun gezicht te zeggen dat kritiek op Israel en antisemitisme niet één en hetzelfde zijn en dat hun opmerkingen - ook op een moment als nu met die aanslag in Brussel - niet alleen ongepast zijn, maar ook getuigen van een totaal gebrek aan besef van in welke mate Israel in internationaal-juridisch opzicht alle perken te buiten gaat. Natuurlijk was die aanslag in Brussel afschuwelijk en vanzelfsprekend met er gekeken worden wat daarachter zat en of preventieve maatregelen nodig zijn, maar dat laat onverlet dat pogingen om in Jeruzalem de gebeurtenis aan te grijpen als een soort rechtvaardiging van Israels beleid, met kracht de kop in moet worden gedrukt. Zo komt er nooit een eind aan het drama dat zich daar afspeelt. 

16 opmerkingen:

trees zei

Ik vind dat Netanyahu zeker een punt heeft.

Qua institutioneel haatzaaien richting Israel en de joden moest ik helaas in eerst instantie aan jou denken , beste Abu.

Abu Pessoptimist zei

trees,
Natuurlijk. Ik had het ook niet voor niets over het verknipte wereldbeeld van Netanyahu ''en de zijnen''.

trees zei

Tja, en zo heb ik het over het verknipte wereldbeeld (lees Israelbeeld) van Abu P.

Abu Pessoptimist zei

Tja, trees, wel een beetje een jijbak.

Anoniem zei

Een walgelijke daad van een walgelijk persoon. Van de dader kun je niets verwachten, van politici wel. Ik heb de link op de facebook pagina van Frans Timmermans gezet, ook de dood van de Palestijnse jongeren genoemd.
gr. Jose

Anoniem zei

Maar het kan toch niet zo zijn dat Westerse politici zo bang zijn om van antisemitisme beschuldigt te wordenen en daarom niets zeggen of doen? Ik snap het niet, er zit veel meer achter. Volgens mij staat het Westen met de rug tegen de muur... Israël heeft macht over ons. Hoe weet ik niet? Maar het zal mij een worst wezen of ik voor antisemitist wordt uitgemaakt. Ik vind dat wat daar gebeurd gewoon onrechtvaardig is. Ik heb absoluut niets tegen Joden ofzo...

Anoniem zei

En Trees niet iedereen is het eens met Israëls beleid en dat mag best gezegd worden!

Lucas zei

Netanyahu dreigt met nieuwe aanslagen als laster tegen Israël aanhoudt

trees zei

Vreemd trouwens dat "Anoniem" mag reageren , terwijl Abu altijd zegt dat anoniemen niet op prijs worden gesteld. Blijkbaar is anoniem geen probleem als ze meegaan in het institutionele haatzaaien tegen israel.

trees zei

Vreemd trouwens dat "Anoniem" mag reageren , terwijl Abu altijd zegt dat anoniemen niet op prijs worden gesteld !

Blijkbaar is anoniem geen probleem als ze meegaan in het institutionele haatzaaien tegen israel.

Abu Pessoptimist zei

trees,
Soms ben ik wel eens wat te haastig en dan gaat het fout. Goed dat je me erop attendeert.

Freek zei

Abu's verhaal samengevat: De liquidatie in Brussel is gevolg van de politiek van Joden. Zit je echter met een enorm probleem en dat is het antisemitisme dat al 1400 jaar in de koran verkondigd wordt en dus voor 1948 gebezigd werd toen dit gebied Palestina heette. Je doet hetzelfde als Timmermans en anderen dat Israël de bron is van alle oorlogen in de islamitische landen of om Timmermans te citeren: Israël is de doorn in de flank van de wereld.

Freek zei

Anoniem zei 25 mei 2014 21:33

'Israël heeft macht over ons. Hoe weet ik niet?'

Klopt, Joden beheersen de media in Nederland en houden de wereld schaak met hun gasveld.

Wat leuter je toch. De gehele media is in handen van socialisten, de EU bestaat uit een kliek voetvolk van de de PA-terroristen die straks geld geven aan Hamas, daarvoor vinden zij wel een excuus. Geen grotere Israëlhaters dan de junta in Amerika.

En Lucas maakt stemming en voert een hetze: "Netayahu dreigt met aanslagen"

Gewoon wat roepen, kenmerk van dergelijke personen. Beide zien niet eens dat zij Netanyahu gelijk geven.

Abu Pessoptimist zei

''Freek'',
Ik denk niet dat je met een dergelijke samenvatting van wat ik schreef een zesje zou scoren op het VWO-eindexamen dat net achter de rug is.
Verder: je doet aan geschiedvervalsing want de coëxistentie van Joden en andere Palestijnen werd pas met de komst van het zionisme een probleem.
En tenslotte: wat Timmermans zegt is niet echt mijn zaak, maar ik vrees dat je ook zijn woorden niet 100% juist samenvat.

Anoniem zei

Abu, je schrijft "Ten eerste dat dat Israel geleid wordt door mensen die menen dat Israel niet bekritiseerd mag worden, omdat dat het eeuwenoude antisemitisme zou losmaken."

Ik denkt dat het nog erger is: kritiek op Israel *is* antisemitisme, volgens Lieberman en Bennett.

Maar het geheel is opnieuw een goede, leerzame beschrijving can de situatie. Daar kunnen onze grotere media aan puntje aan zuigen. Alweer.

Egbert

Pieter Bogaers zei

Dank Maarten voor dit stuk dat ik gisteren in Het Parool las. Het was precies ook mijn reactie (het wat erg snel komen met die antisemitismekaart).
En verder hoop ik met jou op de dag dat ook NL-politici zich helder uitspreken over het 'hunnengedrag' (ik heb er geen andere omschrijving voor) van de staat Israël en dat dit niets te maken heeft met antisemitisme. Mijn joodse vrienden begrijpen dat gelukkig.
Dank ook voor je andere stukken hier die veel meer gelezen moeten worden.

Onderzoek: reisfirma's ondersteunen economie van de Israelische nederzettingen

  Ruïnes van een antieke joodse nederzetting in Katzrin op de Golan. (Foto Wikipedia)  De Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties...