zondag 25 mei 2014

Paus Franciscus in Bethlehem


Dit blijven, wat mij betreft, de meest saillante beelden van het bezoek van paus Franciscus van de afgelopen dagen aan Jordanië, de Palestijnse gebieden en Israel (in die volgorde). Volgens sommigen hield het feit dat hij eerst Palestina aandeed en daarna pas Israel (en in een toespraak ook de woorden 'Palestijnse staat'' uitsprak) een vorm van erkenning in. Ik denk dat dat te ver gaat, de paus was wijs genoeg om zich daarvan verre te houden en ook de Israëli's hun deel te geven, onder meer met een ebzoek aan het Holocaust-monument Yad waShem. Maar voor mij waren deze foto's van afgelopen zondag het belangrijkste moment. De paus die langs ''de Muur'' rijdt en daarna een niet-geprogrammeerde stop inlast om te bidden bij een stuk Muur met daarop duidelijk leesbaar de tekst ''Betlehem lijkt op het Ghetto van Warschau''.  
(Bovenste Foto Haaretz, onderste Ma'an News)

4 opmerkingen:

Elisabeth zei

Het beeld deed mij ook denken aan een gebed bij de klaagmuur (maar dan een alternatieve variant daarvan).

Anoniem zei

Iedereen in Israel, nou ja, is pissed ("worried") omdat de Paus de Apartheidsmuur erbij betrekt en omdat hij eerst naar de West Bank is gegaan, niet eerst naar Israel. Ik denk dat deze statements zo ver zijn als hij maar kan gaan, op dit moment. Het Vaticaan bemoeit zich er mee, en leunt duidelijk een andere kant op (dan zeg nmaar de VS en Europa).

Laten we niet vergeten dat de Poolse Paus JPII, vanuit zijn Stoel, een geweldige force was in het omverhalen van die andere muur.

Egbert

Freek zei

Fijn stemming maken, Abu, met de tekst dat Bethlehem op het getto van Warschau lijkt. Dus Netanyahu heeft gewoon gelijk.
En nu niet zo flauw zijn om de zeggen dat je 'alleen maar' een foto plaatst.

Abu Pessoptimist zei

Freek,
Ach ja, het Ghetto van Warschau, alweer een godwin. Alleen één die ik dus niet verzonnen heb, hij stond al op die Muur. (Die trouwens ook een soort godwin is, want hij doet echt denken aan de ghetto's van weleer).
Je zou je wel eens mogen afvragen, Freek, wie er nou eigenlijk stemming maakt. Ik, die deze foto's kies wegens het feit dat ik ze het belangrijkste symbool van het paus bezoek vind, of de Israeli's die ervoor gezorgd hebben dat deze foto's überhaupt gemaakt konden worden.

De Westoever is helemaal niet bezet, hij wordt gekoloniseerd

Wij spreken gewoonlijk over 'de door Israel bezette westelijke Jordaanoever'. Die terminologie is echter onjuist. Een bezetting vero...