zaterdag 26 juli 2014

Israel accepteert kort staakt-het-vuren, maar verwerpt vooralsnog langer bestand

Smoke from an Israeli strike rises over Gaza City, Thursday, July 24, 2014
Het Israelische kabinet heeft vrijdag besloten akkoord te gaan met een ''humanitair'' staakt-het-vuren van 12 uur, dat zaterdagochtend om 7 uur plaatselijke tijd zal ingaan. Het heeft echter het voorstel van de Amerikaanse minister Kerry voor een langer staakt-het-vuren, van een week, niet aanvaard. Volgens YNet is het Israelische kabinet er nog niet uit en zal er, wellicht nog zaterdag, een beslissing over nemen.
Reuters berichtte dat de meeste ministers het voorstel teveel in het voordeel van Hamas vonden.
Het voorstel zou zijn een gevechtspauze van zeven dagen in acht te nemen en gedurende die tijd te onderhandelen over een opheffing van de blokkade van Gaza. Israel zou willen dat de troepen dan intussen door zouden kunnen gaan met het onklaar maken van de gevechtscapaciteit van Hamas. Daarin zou echter niet zijn voorzien in Kerry's voorstel.
Kerry zelf maakte vrijdagavond in Cairo op een persconferentie bekend dat Israel en Hamas het voorstel, dat overigens niet is gepubliceerd, nog niet hadden aanvaard. Kerry had vrijdag in Cairo besprekingen met VN secretaris-generaal Ban Ki-moon en de secretaris-generaal van de Arabsiche Liga, Nabil El-Arabi. ook ontmoette hij de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shukri.
Isrel meldde vrijdag dat weer een soldaat was gedood, de 21-jarige Guy Levy die werd getroffen door een mortiergranaat. Ook verklaarde het Israelische leger de vermiste sergeant Oron Shaul nu officieel dood, al is zijn lichaam niet gevonden. Het verliescijfer van Israel kwam daarmee op 35. Hamas had eerder bekendgemaakt dat sergeant Shaul in hun handen was gevallen, maar heeft daarvan geen bewijzen getoond. . Hamas maakte ook bekend dat het een groter aantal Israelische doldaten heeft gedood dan Israel meldt. Volgens hen zou Israel de dood van een handvol militairen achterhouden.
Het Palestijnse dodental liep intussen vrijdag verder op. Tenminste 46 Palestijnen werden vrijdag gedood. ook werden nog nieuwe lijken uit het puin gehaald van eerdere beschietingen in de wijken Shujaiyyeh en Al-Zeitoun in Gaza-stad. Het dodental zou nu in totaal 844 bedragen, maar ook hogere cijfers worden genoemd. Het aantal mensen dat gevlucht en dakloos is, bedraagt nu 160.000 volgens UNRWA.

Geen opmerkingen: