vrijdag 25 juli 2014

Twee Palestijnen doodgeschoten en 287 gewond tijdens grootste protesten in jaren op de Westoever

Qalandia protests
De betoging bij Qalandiya was de grootste betoging op de Westoever sinds tijden. (Foto via Twitter)

Updated vrijdag.  Het Israelische leger heeft donderdag op de Westoever bij Jeruzalem twee Palestijnen doodgeschoten die deelnamen aan protesten tegen de inval in Gaza. Het waren de grootste protesten die de Westoever in jaren heeft gezien. De twee werden gedood tijdens een mars van meer dan 20.000 mensen van het Amari vluchtelingenkamp naar het Qalandiya checkpoint, meldde een verslaggever van Ma'an News. Ze werden geïdentificeerd als Mohammad al-Araj (19) en Majd Sufyan (27). De laatste is overigens op dit moment alleen klinisch dood. Tenminste 287 Palestijnen raakten tijdens clashes met de Israeli's gewond, van wie 154 door scherpe munitie. Van een aantal van hen is de de situatie kritiek. Het leger schoot overigens ook met traangas en ''rubberkogels''.
Vrijdag waren er opnieuw botsingen bij de Aqsa-moskee, nadat enkele honderden Palstijnen erin waren geslaagd door de afzetting te breken en het gebied binnen te gaan. Eén jongere werd levensgevaarlijk aan het hoofd gewond door een zogenoemde ''rubberkogel''.  
De protesten bij Qalandiya van donderdagavond sloegen over naar Oost-Jeruzalem. Bij de Aqsa moskee werd een politiebureau in brand gestoken en in Silwan en andere wijken waren botsingen met de politie en daar gevestigde nederzettingen. Duizenden gingen ook de straat op in Nablus en Bethlehem. Ramallah was volgens berichten op Twitter een volledige chaos, zonder dat er politie te zien was.

Grote betogingen waren er ook elders op de Westoever, zoals hier in Nablus. 

In Abu Dis probeerden enkele tientallen jongeren gaten te maken in de ''Afscheidingsmuur''. In Nablus namen honderden deel aan een mars naar het Huwara checkpoint, waar clashes uitbraken. Meer dan 20 mensen raakten gewond door een overmaat aan traangas. In het dorp Qusra ten zuiden van Nablus, werden vier Palestijnen in hun benen geschoten met scherpe munitie. In Sebastiya ten westen van Nablus raakten drie jongeren gewond door scherpe munitie. In Qarawat Bani Husan, een dorp bij Salfit raakte één Palestijn gewond, in Tulkarem werden zeven Palestijnen gewond door ''rubberkogels''.
Het was donderdagavond Lailat al-Qadr, de nacht waarin wordt gevierd dat Mohammed de eerste openbaring van de Quran ontving,. Het is de belangrijkste nacht van de Ramadan-vastenmaand. Israel had voor de gelegenheid alle checkpoints tussen Jeruzalem en de Westoever afgesloten, zodat de gelovigen niet bij de Aqsa-moskee konden bidden.
De demonstranten zetten autobanden in brand en gooiden stenen en lege  flessen naar de soldaten. Eerder deze week werden ook twee mensen bij Bethlehem bij botsingen met de Israeli's gedood. Daarvoor schoot een Israeli een man dood bij Ar Ram en op 14 juli werd een demonstrant in Hebron gedood.

Geen opmerkingen: